Сергей Игнатов избран за ректор на частен университет във Вилнюс

ТИР се запали на магистрала “Тракия” Няма информация за пострадали хора

3,5 години затвор за рапър от остров Майорка, възхвалявал тероризма

3-годишните близнаци, чиято майка беше арестувана, остават под лекарско наблюдение

Северна Корея е отменила в последния момент уговорена среща с Майк Пенс

Претърсват имота на мъжа, който стреля по полицаи в село Орешник

Във Франция арестуваха трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния

Венецуела започва продажба на своя криптовалута

Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Мерки за превенция срещу наводнения започна през първия си мандат кметският екип в Стражица

Система от мерки за превенция срещу наводнения и профилактика на речните корита стартира през изминалия мандат екипът на кмета на Стражица инж. Детелина Борисова. Общината спечели проект, с който укрепи невралгични участъци, които периодично провокират разливи и наводнения в Стражица и в Горски Сеновец, а именно речните брегове и дъното на р. Голяма река в града и дерето в Горски Сеновец. Проектът бе финансиран в предходния програмен период по ОП „Регионално развитие” и бе на стойност малко над 1 млн. лв. Със средствата освен строително-ремонтните дейности, бяха осъществени още проектантските дейности, строителният надзор и управлението на проекта. С 810 000 лева бяха укрепени бреговете и облицовани със стоманено- бетонна облицовка 654 метра от коритото на Голяма река, която преминава през централната част на Стражица. Укрепването на бреговете и дъното на дерето в с. Горски Сеновец обхванаха 512 критични метра от дерето, в което се изпускат преливниците на три микроязовира и една чешма. Двата моста над дерето също бяха ремонтирани. Дейностите бяха наложителни, тъй като през 2010 г. язовир „Ташлъ дере” край Горски Сеновец преля в резултат на обилни валежи и селото бе под заплаха от наводнение. Изпускането на яз. „Ястребино” също често довежда до по-високи води в Голяма река и това създава риск за Стражица. Последното по-сериозно преливане на реката извън коритото беше през 2005 г., когато се наводниха мазета на къщите и водата стигна до градския парк.

Чрез средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, Община Стражица организира и укрепителни мероприятия на десния бряг на р. Стара река в Кесарево. Тя защити проект на стойност 997 320 лева и с тях бе изградена подпорна стена с дължина 186 м , която да укрепва и защитава откоса на ската от ерозионни процеси. Освен това участъкът от реката бе почистен от наноси и тиня, бяха изсечени дървета и бе извършено захрастяване и допълнителни залесителни мероприятия. Жителите на Кесарево доскоро коментираха и се вълнуваха от голямото наводнение през лятото на 2005 година, когато мътните води на Стара река навлязоха по улиците на селото от югоизток, поради затлачения с наноси и растителност мост. Като по чудо водната стихия не взе жертви, но в някои от домовете нивото на водата достигна 2.20 м и дни наред хората изгребваха тиня, и се опитваха отчаяно да спасяват покъщнината от похабяване.

За да се избегне всякакъв риск от наводнение в Кесарево, е нужно да извършим изграждане и на левия бряг на реката, коментира инж. Борисова. Това ще бъде една от най-спешните ни задачи, в случай, че получа доверието на стражичани за втори мандат.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете