Мерки за превенция срещу наводнения започна през първия си мандат кметският екип в Стражица

Система от мерки за превенция срещу наводнения и профилактика на речните корита стартира през изминалия мандат екипът на кмета на Стражица инж. Детелина Борисова. Общината спечели проект, с който укрепи невралгични участъци, които периодично провокират разливи и наводнения в Стражица и в Горски Сеновец, а именно речните брегове и дъното на р. Голяма река в града и дерето в Горски Сеновец. Проектът бе финансиран в предходния програмен период по ОП „Регионално развитие” и бе на стойност малко над 1 млн. лв. Със средствата освен строително-ремонтните дейности, бяха осъществени още проектантските дейности, строителният надзор и управлението на проекта. С 810 000 лева бяха укрепени бреговете и облицовани със стоманено- бетонна облицовка 654 метра от коритото на Голяма река, която преминава през централната част на Стражица. Укрепването на бреговете и дъното на дерето в с. Горски Сеновец обхванаха 512 критични метра от дерето, в което се изпускат преливниците на три микроязовира и една чешма. Двата моста над дерето също бяха ремонтирани. Дейностите бяха наложителни, тъй като през 2010 г. язовир „Ташлъ дере” край Горски Сеновец преля в резултат на обилни валежи и селото бе под заплаха от наводнение. Изпускането на яз. „Ястребино” също често довежда до по-високи води в Голяма река и това създава риск за Стражица. Последното по-сериозно преливане на реката извън коритото беше през 2005 г., когато се наводниха мазета на къщите и водата стигна до градския парк.

Чрез средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, Община Стражица организира и укрепителни мероприятия на десния бряг на р. Стара река в Кесарево. Тя защити проект на стойност 997 320 лева и с тях бе изградена подпорна стена с дължина 186 м , която да укрепва и защитава откоса на ската от ерозионни процеси. Освен това участъкът от реката бе почистен от наноси и тиня, бяха изсечени дървета и бе извършено захрастяване и допълнителни залесителни мероприятия. Жителите на Кесарево доскоро коментираха и се вълнуваха от голямото наводнение през лятото на 2005 година, когато мътните води на Стара река навлязоха по улиците на селото от югоизток, поради затлачения с наноси и растителност мост. Като по чудо водната стихия не взе жертви, но в някои от домовете нивото на водата достигна 2.20 м и дни наред хората изгребваха тиня, и се опитваха отчаяно да спасяват покъщнината от похабяване.

За да се избегне всякакъв риск от наводнение в Кесарево, е нужно да извършим изграждане и на левия бряг на реката, коментира инж. Борисова. Това ще бъде една от най-спешните ни задачи, в случай, че получа доверието на стражичани за втори мандат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини