Сакрална архитектура на тялото - гимнастика за костите и... духа

Серия от упражнения изправя гръбначния стълб и лекува плоскостъпие. Да! Няма лъжа, няма измама. Сакрална архитектура на тялото е оздравителна система от упражнения, в която не се тренират мускулите, а... костите. Нейна създателка е Натали Дроен - французойка от рускипроизход. Тя разработва системата за оздравяване на женското тяло и на женския дух.

Ортопедите препоръчват упражненията за наместване на прешлени, изправяне на изкривени крака, за възстановяване гъвкавостта на ставите и мускулите. Системата помага както за балансиране на кръвното налягане, така и за намаляване на наднорменото тегло. А философията й е много проста - всичко в тялото е свързано и едно дребно изкривяване води до много други.

Различната дължина на крайниците например идва от разместване в кръста, а прегърбването е следствие от неправилно стъпване. “Нямах никаква представа колко съм крива, докато не ме “подредиха”, разказа Диди след третото си посещение на гимнастиката.

В сакралната архитектура тялото се разглежда като кръст, който се описва от 13 хоризонталa и 1 вертикал - гръбначният стълб. Той се изправя прешлен по прешлен и се “подрежда” отново. Първият хоризонтал е този на стъпалата. Те трябва да са плътно прилепнали към земята и успоредни помежду си. “Някои хора ходят на петите си, други пък поставят цялата тежест върху вътрешната част на стъпалото. Това води до изкривяване на цялото тяло, защото всичко тежи върху тях – и раменете, и торсът. При неправилната стойка веднага главата сякаш пропада между раменете, хлътва пъпът, кръстът се свива, пропадат гърдите и се натиска сърдечната част”, обяснява една от преподавателките на системата у нас Жана Иванова. Според учението на Натали Дроен всяко стъпало е своеобразен триъгълник - основата му е мислената линия между палеца на крака и малкия пръст, а върхът му е петата. Трите ъгъла трябва да са в перфектен баланс и да поемат тежестта равномерно, за да може тялото да бъде правилно построено.

Тренировката по сакрална архитектура на тялото започва с позициониране на стъпалата. Те трябва да са успоредни помежду си и разположени на ширината на раменете. Тежестта на тялото трябва да пада върху възглавничките на стъпалата. Дотук добре. Трудното идва, когато трябва да приведете останалата част от тялото в правилна позиция. Това се постига чрез специфично дишане. Вдишвате с диафрагмата – слънчевият сплит се издига, коремът се свива. И издишате нагоре - коремът сякаш се залепва за гръбначния стълб и не се отпуска. Слънчевият сплит е високо, тежестта на тялото продължава да е върху възглавничките на стъпалата. Това е основната позиция, която трябва да поддържате през цялата тренировка.

“Диханието е основната част - при вдишване усещате как издигате слънчевия сплит и как всички органи отвътре се подреждат, а ребрата се свиват”, казва Жана.
При наместване на таза лактите на ръцете се прилепват плътно за хълбоците. Дланите са обърнати към тавана. Краката продължават да са успоредни и леко приклекнали. Петата се вдига възможно най-високо и заедно с нея и бедрото. Движението при вдигането обаче е много специфично - кракът се издига плътно нагоре, без да помръдваме таза, така се разместват само прешлените на кръста.

След като се изправят гръбначният стълб и тазът, се преминава към краката - те са опори. Левият ни свързва с предците по майчина линия, десният - с тези по бащина. А по средата, където пубисът и краката се срещат, е сакралното място за жените - там, където се създава животът. Това пространство трябва да бъде пазено. Затова жените са обличали носии с престилки в миналото - за да опазят тази специална част. “Не може да се отпускаме с цялата си тежест върху половите органи”, казва Жана.

Мисленият вертикал на хълбоците и раменете трябва да съвпада, когато дамите сядат. Тоест раменете трябва да са издадени леко напред, главата да е изправена.
По този начин гръбнакът е прав, а коремът стегнат. Когато този начин на седене стане навик, тогава можем да забравим за отпуснатото коремче.

За мъжете позицията на седене е малко по-различна - техните рамене са разположени високо, а гърдите са изпъчени напред. “Най-сакралното за мъжкия храм, за мъжкото тяло, е слънчевият сплит”, обяснява преподавателката.

13-ият вертикал според сакралната архитектура е този на брадичката. Тя трябва да сочи напред, както стъпалата. По този начин се щадят вратните прешлени и се избягва появата на двойна брадичка. “Замислете се - ако главата и брадичката винаги са изправени, ще се появи ли двойната брадичка?”, пита Жана и сама си отговаря: “Не.” Ръцете са другата основна част от тялото, на която се обръща внимание. Те се описват като криле, които дават възможност да творим, да обгръщаме, да създаваме.
Те трябва да се движат с лекота, а не да се спускат безжизнени до тялото ни. Повечето хора не осъзнават, че не движат лактите си, а само рамената. “Те просто ги държат там, но не ги използват. Трябва да се правят повече упражнения за лакти”, категорична е Жана. Тя препоръчва по един час на ден да прекарваме пред огледалото, като държим лактите изнесени встрани и ги движим.

Системата от упражнения, която Натали Дроен създава, оздравява тялото, но и духа.
Вдъхва увереност, смелост и спокойствие. “Тялото е само инструментът. Нашето вътрешно себеусещане определя стойката на тялото”, категорична е Жана. Тя разучава системата от движения на тялото в продължение на 4 години. Срещала се е с четирите ученички на Натали в Петербург и успява да пренесе учението и у нас - на 27 ноември ще се проведе двудневен коледен семинар по гимнастиката в Царско село и на него ще присъстват 4-те дами от Петербург. Те са и първите, които са преподавали на самата Жана. “След първия ми урок после цял ден не можех да си вдигна ръцете. Не бях свикнала да ги използвам толкова.

"Години по-късно сравних снимки и разликата беше огромна - самата позиция на тялото беше различна. Главата ми вече не беше хлътнала между раменете. Напротив - шията ми беше свободна, чувствах се лека и сякаш стъпалата ми се оттласкваха от земята”, спомня си тя. Приятелките и партньорките в тренировките потвърждават промяната, през която Жана е преминала.

Те казват, че е станала по-спокойна, по-грациозна и сякаш светлина струи от нея. “Бях изпълнителен директор на продукция в киното в продължение на 12 години. Бях нервна, много се карах и виках. Вече не съм такава.

Сега знам как да минавам през всекидневните проблеми. Знам, че хората са наранени и затова искат да наранят. Но се научих да посрещам всичко с вдигната глава”, обясни Жана. Тя определя тялото като своя храм - краката са нейните две колони. Храмът трябва да е изчистен, за да се чувстваш добре в него. И обратното - за да се чувстваш добре, трябва да го изчистиш.

Състоянието на духа се отразява на физиологичното състояние – при най-малкия страх човек се прегърбва, притиска слънчевия сплит, главата потъва между раменете. “Сакралната архитектура обаче изправя тялото, изчиства този храм и ти порастваш и поемаш отговорност за това, което си”, казва преподавателката. Тя съветва всички да стоят прави, защото това е нашата задача. “Поне колкото можем - днес малко, утре малко. И ще стане навик.”

Помага и за отслабване

Основоположничката на учението Натали Дроен е била балерина и е получила множество изкривявания от танцовото изкуство. Затова започва да се занимава с оздравителни техники за костите.

Сакралната архитектура на тялото не е само гимнастика. Това е учение. В това са убедени жените, които редовно посещават тренировките. Ели тренира с Жана от 1 година. Тя е започнала да посещава сакралната архитектура, за да се отърве от излишните килограми.

В продължение на дълги години се е наказвала с глад и изтощителни тренировки във фитнеса. Ефект обаче нямало. За 12 месеца практикуване на тази гимнастика Ели е свалила 8 трайни килограма. “Това не са само упражнения. С тяхна помощ се научаваш да цениш тялото си и да изграждаш самочувствието си. Цялата ти осанка се изправя и тялото ти се свива около този вертикал, който преминава през него”, така Жана обяснява отслабването на Ели. И допълва, че “идеята не е да си слаб и кльощав, защото конструкцията на тялото остава същата. От този стремеж за диети и отслабване само провисва кожата. Искаш да си елегантна, но всичко вътре в теб е като дрипа - изтощено. Ти го знаеш подсъзнателно и купуваш дрехи, за да се опаковаш. Ключът е да се чувстваш добре отвътре и да работиш върху костната си структура.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве