Генерал-майор Радев: ВВС удариха дъното

ВВС удариха дъното.Най-важното в този момент е да гарантираме здравето и живота на летателния състав, да не прекъснем носенето на дежурство и охраната на нашето въздушно пространство. За мен най-важното е, че има ясен ангажимент за осигуряване на необходимите средства за това. Това заяви на извънреден брифинг началникът на ВВС генерал-майор Румен Радев след среща с премиера Бойко Борисов, на която той оттегли оставката си, предаде БГНЕС.

Днес сутринта подадох оставка за прекратяване на моя договор във Въоръжените сили, заяви генералът. Мотивите са два - това е изключително тревожното състояние на авиацията, липсата на ясна, стабилна програма за нейното развитие и предлаганите промени в Закона за Въоръжените сили, касаещи съвместната защита на въздушното пространство и най-вече, че аз не мога да въздействам на процесите, каза Радев

Той призна, че не е било лесно премиерът да го убеди да си оттегли рапорта за напускане на поста. "Той ме извика спешно при него. Доложих категорично, ясно и откровено. Доложих относно сигурността на полетите и съхраняване на нашия летателен състав", обясни Радев. По думите му премиерът изразил съпричастност и своята подкрепа.

Още в сряда на заседание на МС той иска разчети за ВВС, които удариха дъното. Подкрепата няма да е малка. Разчитам, че бързо ще преминем към първи етап на стабилизиране на българската авиация.

"Предлагам да дадем шанс правителството да се ангажира с това, което ние ще им предложим. Доложих на премиера много ясно какво е състоянието на бойната авиация, която охранява въздушното пространство", каза Радев.

Коментари

Задължително поле