ГЕРБ подкрепи БСП, сменят "по закон" шефа на “Военна информация” (обзор)

Военното разузнаване ще трябва да има нов шеф, въпреки че настоящият - Йордан Бакалов, бе назначен на поста само преди няколко месеца. Причината - парламентът прие изненадващо предложение на БСП в новия закон за службата, което предвижда директорът да е военнослужещ и с висше военно звание, а Бакалов е цивилен. Идеята не беше подкрепена от комисията за контрол на спецслужбите.

Според нейната редакция директорът на военните разведки можеше да е и цивилен. Текстът на БСП обаче мина с най-много гласове “за” от ГЕРБ - 40 от общо 85 от всички парламентарни групи. Шефът на ресорната комисия Димитър Лазаров (ГЕРБ) не е участвал в гласуването. Гласовете “против” бяха само 19 - 10 от ГЕРБ и 9 от РБ.

Атанас Атанасов от реформаторите заяви, че приетият текст е “ретрограден”, защото стеснява кръга от хора за поста “до няколко генерали, вероятно все от школите на СССР”. И попита ГЕРБ защо приемат предложение на Таско Ерменков от БСП, който е обявен за бивш служител на комунистическите тайни служби.

Парламентът прие и новия закон за Държавна агенция “Разузнаване”, с който службата вече ще е на подчинение на премиера, а не на президента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини