Москва вини Вашингтон в намеса във вота за Кремъл Много било трудно да се поправят отношенията

На 332 българи е отказано лечение в чужбина през 2017 г.

МОН предприема допълнителни мерки за олекотяване на ученическите раници

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление при строителството на оградата по границата

Вицепремиерът Валери Симеонов ще проведе работно съвещание за безопасната експлоатация на язовирните стени

Футболист прати 18-годишен в кома

Дрон тори 1 хектар за 15 минути Воден матрак за крави повишава млеконадоя

Шефът на НЗОК проф. Камен Плочев: 271, 2 млн. лева са задълженията ни към други държави

„Асарел-Медет“ продължава подкрепата за Община Панагюрище

В Лондон ще бъдат връчени наградите БРИТ

Калоян Паргов: Година и половина управляващите в СО тероризират гражданите на Малашевци с бездействието си

Меси развали проклятието „Челси”

Жандармерист спаси мишелов край Монтана

Стотици се простиха с Павел Панов

Валери Симеонов откри международната селскостопанска изложба „АГРА“

До края на годината се възстановява имунизационният календар за 6-годишните

До края на тази година ще възстановим имунизационния календар за 6-годишните деца, увери заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков в предаването “Тази сутрин” по bTV, след като стана ясно, че реимунизациите са прекратени заради липса на 4-валентните ваксини.

Той пое ангажимент дотогава лекарите да имат необходимите дози ваксини, за да започнат реимунизациите.

Заместник-министърът цитира писмата от месец март на двете фирми, които би трябвало да доставят ваксини за България.

Едната посочва, че за 2015 и 2016 г. всички предвидени количества са разпределени за други държави, за които компанията вече има сключени договори и споразумения, и поради тези предизвикателства в производствата, не могат да гарантират доставката за България.

Другата фирма казва, че може краткосрочно да ни предложи 20 000 дози и не може да гарантира фиксиран график на доставка.

Това е положението и то е края на миналата година, още по времето на служебния кабинет те не се явяват на конкурса за доставка на ваксини, не се явиха и сега, посочи Шарков.

Според него това е извиване на ръце, защото няма как да се опитваш да твърдиш, че не можеш да се явиш на този конкурс и в същото време да предлагаш споразуменията да са три или петгодишни. По думите на Шарков така би се отишло към нарушение на Закона за обществените поръчки, което е недопустимо.

Според доц. д-р Атанас Мангъров, началник на Първо детско отделение към СБАЛИПБ “Проф. Иван Киров” ЕАД – София, опасността е, че се натрупва неимунизирано население.

Той припомни, че преди година ваксините, предназначени за 6-годишните, са прехвърлени на тези, които са на 1-2 години, което според него това решение не е било съвсем адекватно.

Тази година също няма ваксини и се събират два набора – децата, които вече са на 7 години, и тези, които сега са на 6, които не са имунизирани. Натрупването на неимунизирано население неминуемо ще доведе до това, че ще възникнат случаи на заболявания, отбеляза Мангъров.

Според него системата може да понесе няколко неразумни решения за известен не много дълъг период от време, но това не може да продължава до безкрайност. Когато се натрупа критична маса, неминуемо ще се стигне до взрив, прогнозира той.

Заместник-министър Шарков заяви още, че доставените от Турция ваксини стигат до януари следващата година, след което имаме уверението, че ще получим още 200 000 дози.

Доктор Гергана Николова, общопрактикуващ лекар в 9-а поликлиника в София, заяви, че проблемът е не само в това колко дълго време би могла да се отложи ваксината, а и усложнената епидемиологична обстановка в момента в страната.

Влизат много дечица с мигрантите, които са с неясен имунизационен статус, с неясно положение какви и колко ваксини са им поставени. За тези, които идват от Афганистан, е почти сигурно, че нямат никакви ваксини. Тези деца, освен че стоят в лагера, излизат навън, влизат в училищата, вливат се в обществото, като по този начин опасността за 6-годишните става по-голяма и по-реална, отколкото ако беше преди 3-4 години, посочи тя.

„Всеки човек, който смята, че негови права са застрашени, не е необходимо вече да е настъпила някаква увреда, има право да потърси своите права чрез съдебната система”, заяви от своя страна Христина Николова, изпълнителен директор на Център за защита правата в здравеопазването.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете