На 18 юли 2018 да почерпят

Играчите на „Левски“ стоят час и половина в съблекалнята след отпадането

Ултрасите заградиха „Герена“

Делио Роси: Оставка? Не се предавам, но ще говоря с шефовете

Време е прокуратурата да се самосезира

„Левски“ направи всичко, за да отпадне от „Вадуц“ и успя! Феновете бесни!

400 проби за чумата във Франция, за да потвърдят резултатите Дават средно по 327 лв. на глава добитък под селекционен контрол

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 18 юли 2018

Феновете на „Левски“ поискаха оставката на Роси, опитват да нахлуят на терена (СНИМКИ)

Дуел за поръчки между Боинг и Еърбъс (ИНФОГРАФИКА)

Една нова кола на 400 души от населението По ръст на продажбите влизаме в топ 5 на ЕС

Бизнесменът Мирослав Хинков и съпругата му пътували в самолета, пуснат без проверка на Летище „София“ И двамата имали лиценз за пилот

Джихадистите се заканиха на Кипър, полицията отрича

Бойко Борисов: По време на мандатите на БСП сивата икономика става огромна Щом дойде наше правителство - изсветлява, заяви премиерът

Адвокат иска 100 000 лв. от прокуратурата Юристът се жалва, че е претърпял психическо напрежение и е уронено името му

До края на годината се възстановява имунизационният календар за 6-годишните

До края на тази година ще възстановим имунизационния календар за 6-годишните деца, увери заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков в предаването „Тази сутрин“ по bTV, след като стана ясно, че реимунизациите са прекратени заради липса на 4-валентните ваксини.

Той пое ангажимент дотогава лекарите да имат необходимите дози ваксини, за да започнат реимунизациите.

Заместник-министърът цитира писмата от месец март на двете фирми, които би трябвало да доставят ваксини за България.

Едната посочва, че за 2015 и 2016 г. всички предвидени количества са разпределени за други държави, за които компанията вече има сключени договори и споразумения, и поради тези предизвикателства в производствата, не могат да гарантират доставката за България.

Другата фирма казва, че може краткосрочно да ни предложи 20 000 дози и не може да гарантира фиксиран график на доставка.

Това е положението и то е края на миналата година, още по времето на служебния кабинет те не се явяват на конкурса за доставка на ваксини, не се явиха и сега, посочи Шарков.

Според него това е извиване на ръце, защото няма как да се опитваш да твърдиш, че не можеш да се явиш на този конкурс и в същото време да предлагаш споразуменията да са три или петгодишни. По думите на Шарков така би се отишло към нарушение на Закона за обществените поръчки, което е недопустимо.

Според доц. д-р Атанас Мангъров, началник на Първо детско отделение към СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“ ЕАД – София, опасността е, че се натрупва неимунизирано население.

Той припомни, че преди година ваксините, предназначени за 6-годишните, са прехвърлени на тези, които са на 1-2 години, което според него това решение не е било съвсем адекватно.

Тази година също няма ваксини и се събират два набора – децата, които вече са на 7 години, и тези, които сега са на 6, които не са имунизирани. Натрупването на неимунизирано население неминуемо ще доведе до това, че ще възникнат случаи на заболявания, отбеляза Мангъров.

Според него системата може да понесе няколко неразумни решения за известен не много дълъг период от време, но това не може да продължава до безкрайност. Когато се натрупа критична маса, неминуемо ще се стигне до взрив, прогнозира той.

Заместник-министър Шарков заяви още, че доставените от Турция ваксини стигат до януари следващата година, след което имаме уверението, че ще получим още 200 000 дози.

Доктор Гергана Николова, общопрактикуващ лекар в 9-а поликлиника в София, заяви, че проблемът е не само в това колко дълго време би могла да се отложи ваксината, а и усложнената епидемиологична обстановка в момента в страната.

Влизат много дечица с мигрантите, които са с неясен имунизационен статус, с неясно положение какви и колко ваксини са им поставени. За тези, които идват от Афганистан, е почти сигурно, че нямат никакви ваксини. Тези деца, освен че стоят в лагера, излизат навън, влизат в училищата, вливат се в обществото, като по този начин опасността за 6-годишните става по-голяма и по-реална, отколкото ако беше преди 3-4 години, посочи тя.

„Всеки човек, който смята, че негови права са застрашени, не е необходимо вече да е настъпила някаква увреда, има право да потърси своите права чрез съдебната система”, заяви от своя страна Христина Николова, изпълнителен директор на Център за защита правата в здравеопазването.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.