Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Бъчварова поиска още 21,3 млн. лв. за актуализация на бюджет

Поредно искане за актуализация на бюджета на МВР за настоящата година предлага вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Допълнителни разходи в размер на 21 330 000 лв. са за изплащане на задълженията към 31 август т.г. за обезщетения по Закона за МВР и по Кодекса на труда на служители с прекратени правоотношения, съобщи БГНЕС.

В средата на септември стана ясно, че силовите ведомства – МВР и МО са с най-големи дългове и за поредна година не успяват да се вместят в бюджетните рамки. Задълженията само на МВР са около 100 000 000 лв. Годишният бюджет на МВР е над 1 млрд. лв. като около 90% от него отива за издръжка на 47 000 служители в системата. През лятото Румяна Бъчварова поиска 16 млн. лв. за обезщетения, които обаче финансовият министър Владислав Горанов не отпусна. Близо 1000 служители на МВР съдят ведомството за неизплатени обезщетения. В тази връзка финансовият министър настоя още около 6000 служители от системата на МВР да бъдат прекатегоризирани и да не се водят първа категория труд.

Бъчварова настоява правителството да актуализира бюджета на МВР, с мотива, че “неизплащането на задълженията за обезщетенията е предпоставка за завеждане на съдебни дела, в следствие на което възникват допълнителни разходи по бюджета на МВР, в зависимост от съдебните решения”. Ако този път допълнителните средства бъдат предоставени на МВР, то те ще се разпределят за изплащане на обезщетения на служителите, както следва – 14,3 млн. лв. за полицаи, 1,63 млн. лв. за граничните полицаи, 3,6 млн. за пожарникарите и спасителите и още 1,721 млн. лв. за служители от администрацията и управлението на МВР.

Припомняме, че във връзка с поискани актуализации на бюджетите от отделни министри, на правителственото заседание на 15 юли т.г. министър-председателят Бойко Борисов обяви, че занапред исканията за допълнителни средства от членове на кабинета следва да се подават с депозирането на оставките им. “Допълнителни разходи ще одобрявам и подписвам само с паралелно подписана оставка на министъра, който ги иска”, заяви Борисов на министрите си, според публикуваната стенограма от заседанието на правителството.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете