На 4 април 2020 да почерпят

Нови занимания за Рибите, Лъвовете могат да получат заем – Дневният хороскоп на Алена

Вирус и вирусолог

Министър Захариева: Планът „Маршал“ ще бъде следващият европейски бюджет

Хората под 20 години със забрана да излизат по улиците в 30 турски града

Кристалина Геориева: Намираме се в период на рецесия, много по-лоша от световната икономическа криза

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Депутатите удължиха извънредното положение до 13 май

ЕС затворен за света и след Великден

Лекари от ВМА: Не сме почивали от края на февруари

Почина певецът, изпял „Ain’t No Sunshine“

Сексът ни дава сили срещу COVID-19

Обявиха договора за производство на самолетите F-16 Block 70

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Гешев за данните за манипулиране разпределението на дела: Ако е истина, това ще е коронавирус в съдебната система

Бъчварова поиска още 21,3 млн. лв. за актуализация на бюджет

Поредно искане за актуализация на бюджета на МВР за настоящата година предлага вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Допълнителни разходи в размер на 21 330 000 лв. са за изплащане на задълженията към 31 август т.г. за обезщетения по Закона за МВР и по Кодекса на труда на служители с прекратени правоотношения, съобщи БГНЕС.

В средата на септември стана ясно, че силовите ведомства – МВР и МО са с най-големи дългове и за поредна година не успяват да се вместят в бюджетните рамки. Задълженията само на МВР са около 100 000 000 лв. Годишният бюджет на МВР е над 1 млрд. лв. като около 90% от него отива за издръжка на 47 000 служители в системата. През лятото Румяна Бъчварова поиска 16 млн. лв. за обезщетения, които обаче финансовият министър Владислав Горанов не отпусна. Близо 1000 служители на МВР съдят ведомството за неизплатени обезщетения. В тази връзка финансовият министър настоя още около 6000 служители от системата на МВР да бъдат прекатегоризирани и да не се водят първа категория труд.

Бъчварова настоява правителството да актуализира бюджета на МВР, с мотива, че „неизплащането на задълженията за обезщетенията е предпоставка за завеждане на съдебни дела, в следствие на което възникват допълнителни разходи по бюджета на МВР, в зависимост от съдебните решения“. Ако този път допълнителните средства бъдат предоставени на МВР, то те ще се разпределят за изплащане на обезщетения на служителите, както следва – 14,3 млн. лв. за полицаи, 1,63 млн. лв. за граничните полицаи, 3,6 млн. за пожарникарите и спасителите и още 1,721 млн. лв. за служители от администрацията и управлението на МВР.

Припомняме, че във връзка с поискани актуализации на бюджетите от отделни министри, на правителственото заседание на 15 юли т.г. министър-председателят Бойко Борисов обяви, че занапред исканията за допълнителни средства от членове на кабинета следва да се подават с депозирането на оставките им. „Допълнителни разходи ще одобрявам и подписвам само с паралелно подписана оставка на министъра, който ги иска“, заяви Борисов на министрите си, според публикуваната стенограма от заседанието на правителството.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.