Почина меценатът на ансамбъл "Българе" Ян Андерсон

Ян Чарлз Андерсон - меценатът на националния фолклорен ансамбъл "Българе", почина тази сутрин след кратко боледуване. "Напусна ни един истински българин по сърце, искрен почитател на българския фолклор и Апостол на българщината", съобщиха от Фондация "Българе" и Сдружение "Пазители на българщината".

"Именно с внушителната финансова подкрепа преди 13 години, на 1 октомври, бе създаден "Българе", който се разви във времето като абсолютно нов български фолклорен състав, многократно доказал професионализма си на българската и световна сцена. Ян Чарлз Андерсон е от учредителите на Фондация "Българе", сдружение "Пазители на българщината" и е сред създателите и спомоществователите на популярния ежегоден Международен Фестивал на фолклорната носия в Жеравна", припомнят от ансамбъла.

През 2011 г. Ян Андерсон бе удостоен с "Почетния знак на президента" като чужденец с най-голям принос за развитието на съвременната българска култура. През 2014 г. сдружение "Пазители на българщината" единодушно го избра за първи носител на отличието "Апостол на българщината".

Ян Андерсон е женен за българка, с която имат двама синове - Кенет (на 10 г.) и Артур (на 2 г.). Неотдавна меценатът разпродава имуществото си в чужбина и построява дом за семейството си в България. По негова воля ще бъде погребан тук. Поклонението ще се състои на 4 октомври, неделя, от 13 часа в частния гробищен парк "Св. Архангел Михаил" в кв. "Бояна" в София.

Поклон пред паметта му!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини