Григор Димитров: Опитвам се да построя живота си наново, трябва да върна нивото си

Григор Димитров даде откровено интервю ред сайта wearetennis.com, в което говори за тежкия период в кариерата си, промените в своя екип и тези в личния му живот. Григор призна, че много неща са се променили около него и това му се отразява и опитва да построи живота си наново, а първата му цел е да върне нивото си от 2014 година.

Ето и цялото интервю, цитирано от gong:

Какво бихте искали хората да знаят за вас?
За мен ли... Оставям феновете да отговорят на този въпрос, като се опитвам да поддържам и обновявам профилите си в социалните мрежи възможно най-често, за да може всеки да се чувства свободен да попита, ако иска да разбере нещо за мен.

Как бихте описали сезона си до момента?
Очевидно е, че имам тежък сезон. Изпитвам трудности да намеря играта си, може би в по-завързаните мачове самочувствието ми не е толкова високо. Не съм докрай уверен в ударите си, но не се срамувам да го призная и работя върху този проблем. До края на годината има достатъчно турнири и ще се опитам да покажа най-доброто, на което съм способен. Най-важното е да се чувствам здрав и да приключа сезона с позитивно усещане. С правилната настройка и необходимите усилия, вярвам, че мога да постигна доста добри резултати в оставащите месеци.

Смятате ли, че напрежението от очакванията да повторите 2014-а, когато направихте големия си пробив, е част от причината за спада през тази година?
Не бих го нарекъл "големия ми пробив". Да, резултатите ми се подобриха, но това дойде като следствие от предишните ми сезони в професионалния тур и опита, който натрупах. Разбира се, по това време имах около себе си хора, които ми помогнаха да стигна следващото ниво. Сега си давам сметка, че съм допускал и грешки... В начина, по който тренирах, по който правех някои неща. Но това е тема на съвсем друг разговор. Не е никак лесно да повториш подобна година при положение, че всеки от Топ 100 се представя на страхотно ниво и няма лесни мачове. Наясно съм с това, но същевременно си мисля, че все пак не губя в първи кръг на всеки турнир. По-скоро трудно достигам до финалните фази на надпреварите, само че имаше и наистина важни двубои, в които имах мачболи или пък сервирах за победата. Разликите са наистина микроскопични и се надявам да мина през този период, за да си върна нивото.

Усещате ли, че в дадени моменти искате твърде много от себе си?
Строг съм към себе си. Въпреки че тренирам качествено, винаги си казвам, че можеше да се справя още по-добре и това идва именно от сезон 2014, когато спечелих 50 мача. Нямах толкова много време да тренирам, а сега ситуацията е различна, така че се опитвам да намеря баланса, да построя възможно най-добрия отбор около себе си и да тръгна оттам. Тенисът не е спринт, а маратон. Имам време, за да седна и да оценя ситуацията.

Споменахте за вашия отбор. През тази година преживяхте промени в професионален и в личен план. Как ви се отразиха те?
Много неща се промениха и мисля, че всеки е минавал през подобен период поне веднъж в живота си. Да имаш нещо за даден период от време и след това цялата идея на това, което правиш, просто е различна. Опитваш се да намериш нови начини и нов ритъм, да построиш пак живота си.

Факт е, че трябва да направите всичко това пред обективите. С Мария Шарапова бяхте сред най-атрактивните двойки, а и Роджър Рашийд обичаше да "попада в кадър"...
Вече съм свикнал. Винаги ще има хора, които ще говорят, осъждат и пишат за това, но окей. Просто не ми харесва, някой да обсъжда каквото и да е свързано с Мария или Роджър, защото само ние тримата сме наясно с цялата ситуация. Всичко, което се е случило е наша работа и на никой друг. Дори и да не искам да чувам спекулациите обаче, просто не мога да ги избегна.

И въпреки това, поведението ви на и извън корта печели уважанието на всички. Откъде идва това държание?
Определено майка ми и баща ми винаги са били моите модели за подражание. Напуснах България наистина рано, но те във всеки един момент са следяли развитието ми отблизо. На тях дължа всичко. Искам да кажа и нещо друго - тенисът е само една част от живота ми, така че може да победя, може и да загубя. В този момент съм способен само да се опитам да вървя напред. Наскоро ми зададоха забавен въпрос: "Ще спечелите ли титла от Големия шлем?" Да, бих искал, но ако не се случи, животът продължава. В момента изживявам мечтите си, но ще дойде време да се сбогувам с тениса и истинският живот да започне.

Все пак - какво се надявате да постигнете в тениса?
Честно казано, когато за първи път влязох в топ 10, целите ми бяха много по-високи. Гледах към Топ 5 и мислех за титли от Големия шлем. В момента, не бих казал, че съм много далеч, но просто трябва да се изкатеря обратно до времето преди големите цели. Сигурен съм, че ще имам още пропуснати шансове, защото такъв е животът, но в края на кариерата си не искам да съжалявам за нищо.

Коя е любимата част от професията ви? И всъщност, тенисът професия ли е?
Когато бях на 19 или 20 години, един чалънджър турнир наистина преобърна разбиранията ми. Пътувах много и си мислех "трябва да отида там и там, и там..." В един момент разбрах, че не "трябва" да ходя никъде, а "искам" да отида, защото това е животът, който ми харесва. От този момент нататък, тенисът вече не беше работа за мен, а се превърна в моя мечта и страст. Понякога има и трудни момент, но така е във всяка връзка (смее се).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт