Експерт: Путин се съюзява с шиитите в Близкия изток, това може да е проблем

Действията на Владимир Путин не се одобряват от по-голямата част от държавите в света, значи има нещо, което не е наред в неговата инициатива да въведе войски в Сирия. Това каза в студиото на bTV Алекс Алексиев.

Той смята, че САЩ досега са се борили неефективно с терористичните групи в Близкия Изток, но никога не са подкрепяли някои от тях. „За съжаление, Европа няма общи военни сили и не може да се включи в битката с „Ислямска държава”, единствените, които могат да направят това са САЩ и Великобритания”, казва специалистът по ислямски тероризъм.

Алексиев посочи, че Путин има 30 самолета в Сирия, Асад има 290 самолета и опитни пилоти, така че акцията на Русия едва ли ще донесе победата. „Руският президент се съюзява с шиитите в Близкия Изток, докато повечето от мюсюлманите в самата Русия са сунити и това може да е проблем”, смята той.

Според него, докато начело на щатите е Барак Обама, то те няма да въведат сухопътни войски в Сирия и Ирак и да реши проблема с „Ислямска държава”. Алексиев смята ,че случващото се в Турция е опасност за целия регион, в това число и България.

„В Турция дефакто се води гражданска война между правителството на Ердоган и кйрдите, този конфликт лесно може да премине на етническа основа и е много опасен за всички в региона”, казва експертът.

Алекс Алексиев се обяви за приемането в България само на хора, доказано преследвани по религиозни причини, например на сирийски християни, но не и на маси от хора от Близкия Изток, тъй като сме малка и бедна държава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини