Комисар Рановски: Искаме превишаването на скоростта с над 60 км да е престъпление

Искаме превишаването на скоростта с над 60 км от разрешената максимална скорост да бъде вкарано в Наказателния кодекс и да бъде третирано като престъпление. Това каза комисар Бойко Рановски, началник на отдел "Пътна полиция" в ГДНП пред бТВ.

Рановски обяви, че 526 души са загинали в катастрофи на територията на страната от началото на годината до момента. Ранените са 6 814 души. „Статистиката показва, че те са повече от миналата година. Загиналите са с 20 повече, а ранените – с 214”, посочи комисар Рановски.

„Тук клишето „Война по пътищата” е абсолютно актуално. Мисля, че вече много заинтересоване лица и институции са се убедили, че е време за някакви по-драстични мерки спрямо нарушителите и спрямо тези, които не желаят за спазват правилата”, коментира той.

Във връзка с искането на премиера Бойко Борисов МВР да предложи проект с драстични мерки, които да доведат до спиране на убийствата на пътя, има изготвени два проекта, които ще бъдат докладвани на ръководството.

„Те са насочени основно към неправоспособните лица, тези, които си позволяват да сядат зад волана след употреба на алкохол и превишените скорости. И двата проекта са достатъчно драстични, въпросът е дали ще бъде предприето това нашите предложения да се вкарат в Наказателния кодекс или част от тях да останат в Закона за движението по пътищата”, отбеляза той.

По думите на Рановски, при всички положения ще има промяна и в Наказателния кодекс, където трябва да бъдат заложени наказания за водачи, които управляват с превишена скорост над определени граници, неправоспособни водачи или такива, употребили на алкохол.

„Искаме превишението на скоростта с над 60 км от разрешената максимална скорост да бъде вкарано в Наказателния кодекс и това да бъде престъпление. В тези случаи предлагаме и да се отнемат автомобилите”, заяви Рановски, като уточни, че това все пак е само проект, който трябва да бъде гласуван и не е ясно дали ще се приеме точно в този вид.

„Трябва собственика, който си предостави автомобила на неправоспособен водач или този, които си позволи да го управлява след употреба на алкохол или без самия да притежава правоспособност да носи отговорност, включително и да му се прекратява регистрацията на автомобила,като му се взимат регистрационните табели, за да не може той да управлява този автомобил повече”, каза още комисар Рановски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини