Цацаров: Аз съм категорично против криминализирането на гонките

Аз съм привърженик на по-бързо налагани административни мерки като снемане на регистрационен номер и спиране от движение на автомобила. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с дискусията за евентуални промени в Закона за движение по пътищата, съобщи "Фокус" .

"Аз съм категоричен противник на идеи, които бяха манифестирани от ръководството на КАТ, като криминализирането на гонките. Ако вървим по тази линия, най-вероятно ще превърнем в престъпление движението с каруци или превозни средства с животинска тяга, както ги дефинира законът. Това е безумие и означава, че НК ще достигне до 800 члена. Трябва да се търси баланса между разумното и организацията на административните мерки", посочи главният прокурор.

На въпрос дали ще има официално становище на Прокуратура по евентуални промени в Закона за движение по пътищата, той отговори: "Становище на Прокуратурата може да има тогава, когато има законопроект, който да обединява всички мнения. Виждате, че в момента има по-скоро дискусия или идеи".

По думите на главния прокурор е необходима по-ефективна събираемост на наложените санкции. "Сегашният Закон за административните нарушения и наказания е направен за друго време. Време, в което гражданите съзнателно плащат своите глоби. Той не обслужва по никакъв начин ситуацията в момента", посочи Цацаров.

Коментари

Задължително поле