Министър Москов: В Здравната каса ще има коренна промяна

Злоупотребите в здравния сектор ще бъдат подхванати от ДАНС и прокуратурата, с които здравното министерство изградило "изключително добри контакти". Резултати щяло да има още този месец. Това увери здравният министър д-р Петър Москов на форума "Иновации и практики в здравния сектор".

По думите му, липсата на прозрачност и бюрокрацията в здравната каса са факторите, които водят до злоупотреби в сектора. Затова се търсят нови кадри. "Търсим млади хора, можещи хора, за да заменим бюрокрацията. Те, разбира се, не трябва да очакват космическо заплащане", призна министърът и допълни, че се залага на ефективен и прозрачен контрол.

Москов даде светлина и относно двата здравни пакета - основен и допълнителен. Състоянието на пациента ще бъде разделителната линия, която ще определи какви заболявания влизат в основния и в допълнителния здравен пакет. Според моментното си състояние пациент може да попадне в основния или допълнителния пакет – да бъде приет веднага за лечение или лечението му да бъде отложено. "Не говорим за фискален ефект, а за здравен", поясни той. До края на годината ще стане ясно кои заболявания ще влязат в допълнителния пакет. Тогава ще бъде готова и здравната карта за страната.

Москов бе категоричен, че надлимитна дейност на касата към болници няма. "Такъв термин дори не съществува. Купонът свърши. Има закони и правила, които трябва да се спазват", отсече здравният министър. Повод за думите му стана новата методика за финансиране на лечебни заведения. Според нея болниците получават толкова, колкото им е заложено предварително, а изхарченото в повече не се изплаща от здравната каса. "Лимитите са определени със закон. Това са дейности регламентирани от бюджета и аз като министър не мога да нарушавамзакон и да разплащаме надбюджетни средства", категоричен бе Москов. Той коментира, че не може една частна болница в провинцията да прави повече разходи отколкото Пирогов. "Едва удържам директорите на големите болници да се намесят в този разговор", каза още министърът.

За лекарствената политика Москов каза, че доплащанията с всяка следваща година са се увеличавали, като това е довело до ръст със 100-200% над референтната цена на лекарствата. Плащаме по-високи цени заради механизма на рефериране, обясни министърът. Той заяви, че предстои да се изработи нов механизъм за рефериране на цените. Това ще се случи заедно с Румъния и още две държави. Москов обаче не конкретизира кои ще бъдат те.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини