Ван се вряза в минувачи в Торонто, деветима са загинали (ВИДЕО)

На 24 април 2018 да почерпят

Изложба на Гергана Минкова

Гениалните доктори „клъцни-срежи” Холивудските знаменитости дължат „естествения” си вид на виртуозни пластични хирурзи

Роналдо срещу германци – 22 мача, 26 гола (ИНФОГРАФИКА)

Върхът на Джеймс Бонд Интерактивни изживявания с автомобилите на Агент 007

Вижте как Кейт и Уилиам излизат от болницата с новородения принц

Александра Богданска-Петканова на почивка без мъжа си

Шофьор на претъпкан бус “вежливо” подхвърлил 30 лева подкуп на пътни полицаи

Спираме да ядем боклуците на Европа В София бе обсъдено бъдещето на здравните системи

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич настоя за отмяна на присъдата му за геноцид

Трябва ли да ми изплащат „клас“ със задна дата, ако е дължим

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 24 април 2018

Д-р Мирослав Ненков: Таксата при общопрактикуващите лекари трябва да се увеличи

МО купува леки коли за един милион

Министър Москов: В Здравната каса ще има коренна промяна

Злоупотребите в здравния сектор ще бъдат подхванати от ДАНС и прокуратурата, с които здравното министерство изградило “изключително добри контакти”. Резултати щяло да има още този месец. Това увери здравният министър д-р Петър Москов на форума “Иновации и практики в здравния сектор”.

По думите му, липсата на прозрачност и бюрокрацията в здравната каса са факторите, които водят до злоупотреби в сектора. Затова се търсят нови кадри. “Търсим млади хора, можещи хора, за да заменим бюрокрацията. Те, разбира се, не трябва да очакват космическо заплащане”, призна министърът и допълни, че се залага на ефективен и прозрачен контрол.

Москов даде светлина и относно двата здравни пакета – основен и допълнителен. Състоянието на пациента ще бъде разделителната линия, която ще определи какви заболявания влизат в основния и в допълнителния здравен пакет. Според моментното си състояние пациент може да попадне в основния или допълнителния пакет – да бъде приет веднага за лечение или лечението му да бъде отложено. “Не говорим за фискален ефект, а за здравен”, поясни той. До края на годината ще стане ясно кои заболявания ще влязат в допълнителния пакет. Тогава ще бъде готова и здравната карта за страната.

Москов бе категоричен, че надлимитна дейност на касата към болници няма. “Такъв термин дори не съществува. Купонът свърши. Има закони и правила, които трябва да се спазват”, отсече здравният министър. Повод за думите му стана новата методика за финансиране на лечебни заведения. Според нея болниците получават толкова, колкото им е заложено предварително, а изхарченото в повече не се изплаща от здравната каса. “Лимитите са определени със закон. Това са дейности регламентирани от бюджета и аз като министър не мога да нарушавамзакон и да разплащаме надбюджетни средства”, категоричен бе Москов. Той коментира, че не може една частна болница в провинцията да прави повече разходи отколкото Пирогов. “Едва удържам директорите на големите болници да се намесят в този разговор”, каза още министърът.

За лекарствената политика Москов каза, че доплащанията с всяка следваща година са се увеличавали, като това е довело до ръст със 100-200% над референтната цена на лекарствата. Плащаме по-високи цени заради механизма на рефериране, обясни министърът. Той заяви, че предстои да се изработи нов механизъм за рефериране на цените. Това ще се случи заедно с Румъния и още две държави. Москов обаче не конкретизира кои ще бъдат те.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.