Тотев слага край на паважния ад по пловдивски булевард

Първа копка на ремонта, който ще сложи край на паважния ад по бул. "Васил Априлов" в Пловдив, направи кандидатът на ГЕРБ за втори кметски мандат Иван Тотев.

"Днес е един много дълго очакван и дори исторически момент в битието на Пловдив. Защото "Васил Априлов" е една от улиците, залегнали в първия градоустройствен план на града, правен от чешкия архитект Йосиф Шнитер. Това е една градска магистрала с над 100-годишна история и с традиционната за Пловдив в средата на ХХ век паважна настилка, която винаги е била поставяна като основен проблем през последните кметски мандати. По време на първия си мандат успяхме да изготвим прекрасен проект, който не засяга само подмяната на паветата с асфалт, но и всички допълнителни дейности, необходими за изграждане на модерен път. Говорим за пълна рехабилитация и подмяна на 3 тръбопровода и ВиК-канализация, изграждане на дублираща канализация, вкарване на всички улуци в канализацията, така че да не се изливат на тротоарите, и разширяване на пътното платно с 2 м. Ще се монтира ново осветление и ще се изградят подземни кабелни мрежи", обясни кметът Тотев, преди да грабне кирката.

7 млн. лв. е общата стойност на ремонта на бул. "Васил Априлов" от Колелото пред Централната гара до ул. "Войнишка слава", а финансирането ще бъде от общинския бюджет.

Срокът за изпълнение на проекта от фирма "Пътинженеринг" е 11 месеца.
Първият етап трябва да бъде готов най-късно до март - април 2016 г.

До края на този месец ще се работи по разширяване на пътното платно с 2 метра и изграждането на тротоарите, бул. "Васил Априлов" няма да се затваря за движение. Като съпътстваща инфраструктура се планира подмяна на паважната настилка с асфалтова на ул. "Любен Каравелов" и "Гладстон" в участъците между бул. "Васил Априлов" и "Руски".
Началото на края на паважния ад ще бъде поставено след 15 дни и на друг възлов за Пловдив пътен обект - бул. "Коматевско шосе", съобщи Иван Тотев.

Движението там обаче ще бъде напълно затворено, а трафикът ще бъде пренасочен през пътя за Марково. "Коматевско шосе" ще бъде ремонтиран с парите от 30-милионния заем, изтеглен от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), заедно с бул. "Руски", "Шести септември" и с изграждането на новия бул. "Северен". По всеки един от тях ще има велоалеи, с които веломрежата в Пловдив ще нарасне на над 60 км още през 2016 г., допълни Тотев.

Временният кмет на Пловдив Димитър Кацарски пък разкри, че австрийската фирма "Щрабаг" в консорциум с дъщерните си дружества в Полша и Румъния е предложила най-ниската цена в конкурса за рехабилитацията на 4 булеварда и изграждането на „Северен". Офертата е за 28,3 млн. лв. и е значително по-ниска от тези на двете български фирми, участвали в конкурса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини