Гешев: Олигарсите искат слаба и неработеща прокуратура

Пуснаха шефа на „ТАД Груп“ от ареста срещу 100 000 лв.

Каракачанов: В управляващата коалиция има напрежение, но не е голямо Вицепремиерът недоволен заради забавянето на важни точки от управленската програма

26 са вече жертвите на коронавируса в Иран

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 27 февруари 2020 г.

Гешев: Призивите за конституционни промени с цел отслабване на прокуратурата са в интерес на престъпниците

Кейт Мидълтън замени високите токчета с маратонки

Лекари от бургаска болница оперираха германка Жената страда от синдром на Лериш

Изкупиха термометрите в Търново заради коронавируса Търновци масово отменят пътувания зад граница

Папа Франциск отмени литургия заради „лека болест“

Дейвид Бекъм: Виктория ми даде номера си след няколко питиета

Три случая на коронавирус в Гърция

Мерят температурата на събития в София с термокамери

Иззеха нерегистрирана колекция от 970 монети

Шумен получава 3 млн. лв. за стадион от правителството

Плевнелиев: Софтуерната индустрия дава 1,74% от БВП, със 17 000 работни места

Днес софтуерната индустрия формира 1,74% от БВП, със 17 000 работни места в сектора.

Това коментира президентът Росен Плевнелиев по време на връчването на наградите „Джон Атанасов“.

„60% от продажбата на българската софтуерната индустрия са за износ за най-добрите в света – САЩ, Канада, Западна Европа. Броят на работните места беше 5 000 преди 10 години, а сега е 17 000.

Трябва да си даваме сметка, че оборота на компаниите преди 10 години беше 6 пъти по-малък. Имаме 600% ръст в този сектор за 10 години“, коментира той. По думите му, България е не само сила в софтуерната индустрия, но и за българите няма тайни в този сектор. „90% от заетите в сектора са млади – под 35 години, а 80% от говорят чужди езици. ИТ сектора е част от доброто име в България. Много млади хора намират своята реализация в сектора“, каза още Плевнелиев.

Той обясни, че за в бъдеще държавите няма да бъдат силни заради своите армии, а защото ще печелят с реализацията на всеки един човек.

„Бъдещето не е на армията от войници, а на компетентни млади хора“, посочи Плевнелиев. Държавният глава се обърна към младите, наградени с отличието „Джон Атанасов” за принос в ИТ сектора: „България трябва да застане с образователна реформа и реформа в сектор администрация, за да бъде по ефективна по пътя на вашия успех”. „България има капацитета да стигне там накъдето е тръгнала. Вярвам в успеха, а той може да бъде видян от младите“, заяви Росен Плевнелиев.

„Вярвам, че българските учени виждат, че президентската институция е на тяхна страна“, отбеляза още той и посочи, че по добра традиция наградите за отличили се млади българи в сектора на ИТ сектора „Джон Атанасов“ се връчва на днешната дата, която е рожденият ден на Джон Атанасов.

Президентът каза, че тези отличия се дават на младите учени, които имат възможността да задават дневния ред не само в компютърните науки.

Росен Плевнелиев посочи, че на церемонията по връчването на наградите присъстват учени, ученици, фирми, институции и представители на министерствата.

„Това сътрудничество между всички участници е нашата голяма гордост“, подчерта държавният глава. „Това ново поколение е от изключително значение за нашата страна“, посочи Плевнелиев, като коментира още, че в IT сектора на България има все повече партньори в иновационната екосистема. „Първата иновационна екосистема –„София Тех Парк“ набира скорост и помага на България в сектора на информационните технологии“, обясни президентът.

Наградата „Джон Атанасов“ получи Цено Галчев. За първи път беше връчена грамотата „Джон Атанасов – първи стъпки в компютърните науки“ за ученици и студенти от 12 до 22-годишна възраст.

Отличен беше Христо Атанасов. Грамотите „Джон Атанасов – проект с висок обществен принос“, които отличават индивидуални и екипни проекти на създатели под 35-годишна възраст, бяха връчени на Георги Държанлиев и Станимир Ненов.

Виктор Шаламанов и учителят му Петър Петров, както и Виктор Кирилов и Красимир Асенов получиха грамота „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“ .

Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Република България се връчва от 2003 г. насам на изявени български изследователи в областта на компютърните науки в световен мащаб. Сред лауреатите на високото отличие са настоящи ръководители на развойни звена на водещи изследователски институти и глобални частни компании в различни направления на компютърните науки, включително криптология, компютърна лингвистика, роботика.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.