До края на годината започва строителството на третия лъч на метрото

До края на годината започва строителството на третия лъч на метрото. Това съобщи за Фокус инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен“.

По думите му през септември е приключено подписването на всички договори. Инж. Стоян Братоев допълни, че се очаква третата линия да обслужва 170 хиляди пътници. „Третият лъч на метрото ще започва от „Ботевградско шосе“, където е колелото на трамвая, оттам излиза на „Владимир Вазов“, кв. „Левски“ и върви по бул. „Владимир Вазов“, покрай „Герена“, „Хаджи Димитър“, пресича жп линиите и бул. „Ген.Данаил Николаев“ и на Театъра „Зад канала“.

На „Орлов мост“ ще прави връзка с първата линия на метрото. Връзката с втората линия на метрото е при НДК, оттам ул. „Георги Софийски“, тангена на бул. „България“ и „Иван Гешов“, излиза на „Красно село“ по „Житница“ и след това стига до бул. „Линкълн“ в „Овча купел“ и оттам в „Овча купел“ има още 4 метростанции и продължават до жп линията София – Перник в долния край на Горна Баня“, уточни Братоев. Той посочи, че смисълът на метрото в периферните участъци е да осигурява интермодалност между различните видове транспорт, това е практиката в света и тя е заложена и в нормативите. Инж. Стоян Братоев уточни, че се очаква строежът на третия лъч да приключи в средата на 2019 година. Той каза още, че няма опасност за забавяне на проекта, въпреки сложността на участъка. Общата дължина на метрото е 16 километра с 16 метростанции, поясни инж. Братоев. Той бе категоричен, че със завършването на третия лъч на метрото трафикът в центъра на столицата ще бъде значително облекчен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини