Възрастен мъж е намерен убит в столичния квартал “Люлин” Задържани са дъщеря му и съпругът й

Цвета Караянчева: Дали БСП няма да поискат и диктатура на пролетариата

Днес времето ще бъде облачно, ще има превалявания от дъжд

Депутати пред “Труд”: Конфликт на интереси прозира в скандала с НЗОК

Българин спечелил милиони от Spotify – чрез законна измама

Александър Вучич: Сърбия върви по европейския път, но ще продължи да изгражда добри отношения с Русия

Жители на Брегово протестират срещу преминаването на камиони с опасен товар

Стачка в “Ер Франс”, отменени са половината полети на далечни разстояния

44 души загинаха, след като автобус падна в 200-метрова пропаст в Перу

Над 20 са последващите трусове след земетресението в Пловдивско Усетено е най-много в Пловдив, Първомай и Пазарджик, но също в София и Благоевград

Взривно устройство е хрърлено пред американското посолство в Черна гора, извършителят се е самоубил

Протести на ученици в САЩ за повече контрол над продажбата на оръжия

Земетресение от 4,8 по Рихтер край Асеновград тази нощ

Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Павлова: 90% от предизборната кампания е за сметка на проекти с европейско финансиране

За огромно съжаление, виждам, че 90% от предизборната кампания се води за сметка на проекти с европейско финансиране. Това коментира пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след като взе участие в Първото заседание на Комитета за наблюдение за ОП “Регионално развитие” 2007-2013 и Комитета за наблюдение на “Региони в растеж” 2014-2020 г., съобщи “Фокус”.

“Това не трябва да се прави, апелирахме неведнъж. Европейските проекти са за всички и не трябва да се политизират. Неслучайно периодът е 7-годишен и обхваща минимум два мандата на кметове”, уточни Павлова.

Тя допълни, че по ОП „Регионално развитие” в момента има общо 6 рискови проекта, защото по тях към днешна дата няма сключени договори с основен изпълнител. “Три от тях могат да бъдат спасени, тъй като са за проектиране на градове, но за другите нямаме тази нагласа, защото става дума за туристически маркетинг. Тук бенефициент е Министерството на туризма, които не успяха да ги реализират в рамките на програмата, така че ще трябва да прекратим договорите за безвъзмездна финансова помощ. Оценили сме като високо рискови 43 проекта, защото изпълнението по тях е на 50-60%, а все пак вече сме месец октомври”, поясни Павлова и уточни, че те трябва да са въведени в експлоатация до декември, но не е невъзможно. “Влизат проекти за градска среда, за здравеопазването, Северната скоростна тангента. Голяма част обаче от тези 43 проекта ще успеят да приключат до края на годината. Най-вероятно окончателните плащания по тях ще бъдат платени за сметка на бюджета на бенефициента, всичко останало ще си остане за сметка на програмата”, отбеляза Павлова. Тя бе категорична, че като цяло проект няма да бъде загубен, но въпросът е дали ще се финансира на 100% от програмата или 90-95%. “Няма да има проекти, които изцяло ще отпаднат от програмата. Общо тези 43 проекта са на стойност около 400 млн. евро, но само Северната тангента е 50% от тази сума. Смятам, че не повече от 40 млн. евро ще е сумата, която може да остане за сметка на бенефициентите”, коментира още Лиляна Павлова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете