Заработи първият паркинг автомат във Велико Търново Стоманените устройства черпят енергия от светлината и са на пет езика

Осъдиха църковен настоятел, присвоил близо 1000 лв. Парите били от рента на църковни земи

Най-малко 24 жертви при нови въздушни удари в Източна Гута

НФСБ призова Светия синод да канонизира Васил Левски за светец

Заловиха ало измамник, обрал 43 445 лв. от пенсионери

Вучич кани Путин да посети Сърбия

Съмнения в ГЕРБ, дали ветото на Радев не е свързано с Елена Йончева

Бизнесът в Търговище посочи какви специалисти са му нужни

Университети и бизнес обсъждат сътрудничеството си в София

Златни и сребърни накити за над 30 000 лв. откриха в бельото на румънка на “Лесово”

Васил Велев, АИКБ: Преминаваме към жълта степен на готовност за протести заради цената на тока

Договаряме със Сърбия изграждането на железопътната инфраструктура по Коридор 10

С 50 лева се увеличава стипендията за докторантите

Мариана Коцева оглави Евростат

Отчуждават се части от имоти за модернизация на участък от пътя Калотина – Софийски околовръстен път

Йорданка Фандъкова: София ще кандидатства за европейска зелена столица

София ще кандидатства за европейска зелена столица, това стана ясно по време на среща между Йорданка Фандъкова, кандидат на ГЕРБ за кмет на София и представители на Гражданска инициатива „София – зелена столица“. Срещата се състоя в предизборния щаб на ГЕРБ – София и на нея присъстваха представители на „Грийнпийс“, Група ГРАД, „Спаси София“ и индустриален клъстер Електромобили, които са част от 22 организации, обединени в гражданската инициатива. Присъстваха също кандидатите за общински съветници от ГЕРБ Малина Едрева, Лорита Радева, Николай Стойнев, Зафир Зарков, както и кандидатите за кметове на райони инж. Димитър Димов („Надежда“), Любомир Дреков („Лозенец“) и Ева Митова („Подуяне“).

Йорданка Фандъкова покани експерти от гражданските организации, които преди месец внесоха предложението общината да кандидатства, да се включат в подготовката на кандидатурата на София за европейска зелена столица. 

„Убедена съм, че София има потенциал да стане европейска зелена столица. Всички проекти, които реализирахме в последните години, целят намаляване на вредните емисии и по-чиста околна среда“, каза Йорданка Фандъкова. Тя припомни, че София вече произвежда електроенергия и компост от отпадъци и има изградени 7 детски градини, които използват изцяло възобновяеми енергийни източници.

„Вече имаме одобрен проект за инсталация, която произвежда пелети – целта ни е с тях да заменим твърдото гориво, което е един от основните източници на фини прахови частици“, заяви Фандъкова. Столична община в последните години започна рекултивация на старите депа за битови отпадъци, чийто терени се залесяват.

„В момента изграждаме системата за управление на трафика, с която се дава предимство на колите на градския транспорт. Ефектът от нея ще е намаляване на времето за придвижване в града с 1/3 и с 25% намаляване на вредните емисии“, подчерта още Йорданка Фандъкова.  

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете