Саудитките вече имат право на собствен бизнес

Британски кметове на посещение в Брюксел, искат разговори за Брекзит

Виктор Орбан обяви Унгария за “последния бастион срещу ислямизацията в Европа”

Ще вали почти в цялата страна

Мистерията с тровене на кучетата в бургаския квартал “Сарафово” се разплита

Почина легендата на “Левски” Павел Панов

Пет жени са били убити в близост до църква в Дагестан

12 души са задържани преди срещата Левски – Ботев (Пд)

Красимир Каракачанов: Амбицията ми е докато съм министър да въведем доброволната военна служба

Патриарх Неофит поиска и даде прошка в храма ”Света Неделя”

Делян Пеевски: Противниците ми са хората, ограбили България

Пропадане в снежна козирка убива Ния (обзор) Седнала да си сложи котки на краката върху снежна козирка, която се сринала

Турист почина на ски писта „Кулиното”

Цачева: Нужни са повече търговско-икономически контакти с Албания

Контактите между българския и албанския парламент са активни и задълбочени на ниво постоянни комисии, но имаме нужда от повече конкретни резултати по отношение на търговското и икономическото сътрудничество, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева на срещата си с президента на Албания Буяр Нишани. Това съобщиха от пресцентъра на парламента.

По думите й българските парламентаристи са готови да подкрепят всяка законодателна инициатива, която може да помогне за стимулирането и развитието на търговско-икономическите контакти. За това обаче има нужда и от активното съдействие на останалите държавни институции на двете страни, допълни председателят на парламента.
Двустранните ни отношения в момента на най-високо политическо ниво са отлични, ние сме конструктивни партньори по отношение на процесите в региона на Югоизточна Европа и искрено се надявам скоро да бъдем партньори и в рамките на Европейския съюз, отбеляза Цецка Цачева.

Президентът на Албания Буяр Нишани благодари за помощта на България в процеса на интегриране на страната към Европейския съюз. Той отбеляза, че целта на албанците днес е гражданите на тези държави да опознаят страната, хората и живота им, тъй като дълго време Албания е била изолирана. В тази връзка той акцентира върху все по-увеличаващия се брой на българските туристи в страната.

Цецка Цачева и албанският президент определиха изграждането на Коридор №8 като много важен за страните в този район на Европа, защото освен, че е голям инфраструктурен проект, той ще допринесе за развитието на икономиките ни.
Буяр Нишани даде много висока оценка на ролята на България за укрепване на мира и сигурността в региона.

Нашият регион днес се намира в много сложна ситуация – засегнати сме от бежанската вълна, която залива Европа, подчерта Цецка Цачева. Това несъмнено изисква усилията на всички държави, защото не е по силите на нито една страна да се справи сама, допълни още председателят на Народното събрание.

Президентът на Албания заяви, че България има отличен опит в изготвянето на програми за европейска подкрепа и ще настоява пред албанските институции да предприемат бързо конкретни действия за помощ в тази насока от страна на България. Подобно партньорство според него ще засили и интереса на български инвеститори в областта на науката, селското стопанство, услугите.

Висока оценка бе дадена на сътрудничеството в областта на образованието. Буяр Нишани благодари за подкрепата на българската страна на големия брой албански студенти, които следват у нас.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.