Wizz Air няма да отменя полети до Италия, от Ryanair все още няма официална позиция

Десетки автовози пътуват всяка седмица до огнището на коронавируса в Северна Италия

Пълни автобуси от Милано продължават да пристигат у нас

Нено Димов остава в ареста

Николета Лозанова към Филип Плейн: Благодаря ти за невероятната нощ

Гърция взема мерки срещу коронавируса, изтегля гражданите си от Италия

Появи се Ябълковият човек

Италианският премиер Джузепе Конте обвини ръководството на болница за разпространението на коронавируса в страната

Затварят пътя през Широка лъка в неделя заради кукерския фестивал

Отложиха световното първенство по тенис заради коронавируса

Проф. Петко Салчев е единственият кандидат за управител на НЗОК

Горя къща в Павликенско Огнеборци от Великотърновска област са се отзовали на 18 произшествия заради бурния вятър

Разбиха нарколаборатория край Дупница (СНИМКИ)

Руска компания се включва в изграждането на „Турски поток“ в България

Новите жилища в Пловдив с рекорден ръст на цените

Цачева: Нужни са повече търговско-икономически контакти с Албания

Контактите между българския и албанския парламент са активни и задълбочени на ниво постоянни комисии, но имаме нужда от повече конкретни резултати по отношение на търговското и икономическото сътрудничество, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева на срещата си с президента на Албания Буяр Нишани. Това съобщиха от пресцентъра на парламента.

По думите й българските парламентаристи са готови да подкрепят всяка законодателна инициатива, която може да помогне за стимулирането и развитието на търговско-икономическите контакти. За това обаче има нужда и от активното съдействие на останалите държавни институции на двете страни, допълни председателят на парламента.
Двустранните ни отношения в момента на най-високо политическо ниво са отлични, ние сме конструктивни партньори по отношение на процесите в региона на Югоизточна Европа и искрено се надявам скоро да бъдем партньори и в рамките на Европейския съюз, отбеляза Цецка Цачева.

Президентът на Албания Буяр Нишани благодари за помощта на България в процеса на интегриране на страната към Европейския съюз. Той отбеляза, че целта на албанците днес е гражданите на тези държави да опознаят страната, хората и живота им, тъй като дълго време Албания е била изолирана. В тази връзка той акцентира върху все по-увеличаващия се брой на българските туристи в страната.

Цецка Цачева и албанският президент определиха изграждането на Коридор №8 като много важен за страните в този район на Европа, защото освен, че е голям инфраструктурен проект, той ще допринесе за развитието на икономиките ни.
Буяр Нишани даде много висока оценка на ролята на България за укрепване на мира и сигурността в региона.

Нашият регион днес се намира в много сложна ситуация – засегнати сме от бежанската вълна, която залива Европа, подчерта Цецка Цачева. Това несъмнено изисква усилията на всички държави, защото не е по силите на нито една страна да се справи сама, допълни още председателят на Народното събрание.

Президентът на Албания заяви, че България има отличен опит в изготвянето на програми за европейска подкрепа и ще настоява пред албанските институции да предприемат бързо конкретни действия за помощ в тази насока от страна на България. Подобно партньорство според него ще засили и интереса на български инвеститори в областта на науката, селското стопанство, услугите.

Висока оценка бе дадена на сътрудничеството в областта на образованието. Буяр Нишани благодари за подкрепата на българската страна на големия брой албански студенти, които следват у нас.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.