АБВ иска агенция за превенция при бедствия

Нова държавна агенция да отговаря за превенцията при бедствия, настояват от гражданския съвет на АБВ. Идеята е новата структура да е на пряко подчинение на премиера Бойко Борисов. В момента за превенция при бедствия отговаря главна дирекция в МВР.

„През последните години при най-малкия дъжд държавата понася жертви и големи материални щети. Към последната година те са 119 млн. лева“, обясни инж. Валери Младенов от съвета.

Според експертите от АБВ са нужни обучения на кметовете, за да знаят те как да реагират по време на бедствие, наводнение или пожар, а не да чакат „да се появят с ботушите премиерът и министрите на другия ден“. В момента такива обучения не се правят.

Освен обучителни центрове в страната от АБВ предлагат още да бъдат формирани и шест крупни спасителни отряда, които да могат да реагират при различни бедствия.

„Какъв смисъл има да говорим за национална сигурност, ако в собствената си страна сме потънали в кал, има пожари и непрекъснато се взривяват обекти“, обясни председателят на гражданския съвет проф. Любомир Халачев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини