Takeaway.com придоби BGmenu

Евродепутати: ЕС не може да наложи въвеждане на регистрираните партньорства в България

Анита Мейзер с нова версия пред съда – мъжът й се самоубил, докато купувала яйца Аз съм единствената осъдена за подкуп на думи, каза скандалната миска

Повишен интерес за лов в България на изложението в Залцбург

Общинският съвет в Благоевград отхвърли предложената от БСП временна комисия за ремонта на центъра

Николина Ангелкова се срещна с българи във Вашингтон

Няма инструкции за спиране на бригадите в САЩ

Кметът на Елена получи благодарствена грамота от потомците на Макгахан

Увеличават паралелките с немски език във Варна

Искат екстрадиране на мъж от Златарица, обвинен в изнасилване във Франция Нашенецът е в ареста след като бил обявен за международно издирване

Арестуваха двама японци за стрелба срещу представителството на Северна Корея в Токио

Нови обвинения срещу двама служители на предизборния щаб на Доналд Тръмп

Доброволци плетат 5-метрова мартеница в Търново

Камен Плочев е приет в кардиологията на ВМА

Община Велико търново разработи интернет платформа за онлайн търговия между фермери Проектът е на стойност 650 000 евро

Атмосферата на Марс “изтекла“ в Космоса

Учените се доближават все повече до разгадаването на мистерията на липсващата атмосфера на Марс, съобщава Space.

Предишни хипотези предполагаха, че голяма част от въглерода в марсианската атмосфера, в която преобладава въглероден двуокис, може да е била уловена в скалите чрез химични процеси. Ново изследване стига до заключението обаче, че на повърхността на Червената планета няма достатъчно залежи на въглерод, които да потвърдят теорията. Резултатите се базират на анализ на данни, събрани от космическите апарати, които изследват планетата.

Най-голямо и в момента е количеството на въглерод в атмосферата на Марс. “Дори ако съберем всички известни залежи на въглерод на повърхността заедно, не е достатъчно, за да обясним къде е изчезнала плътната атмосфера, която е съществувала, когато на марсианската повърхност са текли реки”, казва Бетани Елман от Калифорнийския технологичен институт, един от авторите на проучването.

Въпреки че днес Марс е сух, учените смятат, че преди милиарди години на повърхността му е имало огромни количества течна вода. Тогава атмосферата на Червената планета трябва да е била значително по-плътна, за да не позволява на водата да замръзва или да се изпарява веднага. В момента атмосферата на Марс има едва един процент от плътността на земната атмосфера на морското равнище.

Какво се е случило, щом плътната атмосфера не се е превърнала във въглеродни залежи? Една от възможностите е тя да e “изтекла“ в Космоса от най-горния си слой – процес, за който роувърът Curiosity откри доказателства преди време. Изследователите все още не знаят каква част от атмосферата е изчезнала, преди да се формират долините на Марс.

“Може би атмосферата не е била много плътна, когато се е образувала мрежата от долини”, казва Кристофър Едуардс от Геологическата топографска служба на САЩ. “Вместо влажен и топъл, Марс може да е бил влажен и студен с вече изтъняла атмосфера. А колко топъл трябва да е бил, за да се формират долини? Не много. На много места може да е валял сняг вместо дъжд,” обяснява ученият.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.