Зодиите в секса

Мачовете и спортът по телевизията днес, неделя, 23 февруари 2020

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 23.02.2020

На 23 февруари 2020 да почерпят

Кралски особи ритат трона в името на любовта

Десетки арестувани при антиправителствени протести в Казахстан

Кристалина Георгиева: Икономическият ръст на Китай ще бъде по-малък от очакваното

Марсилия до дъно

Караянчева за прекратения Луковмарш: Антисемитизмът, расизмът и ксенофобията нямат място в обществото ни

Черногорец издигна 6-тонен пилон с най-голямото българско знаме в София

Владислав Горанов: Ако погледнем числата, държавата се развива изключително успешно

Японските власти пуснали 23-ма пътници от „Даймънд принсес“, без да ги проверят за коронавирус

Външно министерство: Провеждането на Луковмарш бе предотвратено благодарение усилията на българските власти

Шефът на „Райънеър“ иска по-щателни проверки на мъжете мюсюлмани по летищата

Франция започна закриването на най-старата си АЕЦ

Атмосферата на Марс “изтекла“ в Космоса

Учените се доближават все повече до разгадаването на мистерията на липсващата атмосфера на Марс, съобщава Space.

Предишни хипотези предполагаха, че голяма част от въглерода в марсианската атмосфера, в която преобладава въглероден двуокис, може да е била уловена в скалите чрез химични процеси. Ново изследване стига до заключението обаче, че на повърхността на Червената планета няма достатъчно залежи на въглерод, които да потвърдят теорията. Резултатите се базират на анализ на данни, събрани от космическите апарати, които изследват планетата.

Най-голямо и в момента е количеството на въглерод в атмосферата на Марс. “Дори ако съберем всички известни залежи на въглерод на повърхността заедно, не е достатъчно, за да обясним къде е изчезнала плътната атмосфера, която е съществувала, когато на марсианската повърхност са текли реки”, казва Бетани Елман от Калифорнийския технологичен институт, един от авторите на проучването.

Въпреки че днес Марс е сух, учените смятат, че преди милиарди години на повърхността му е имало огромни количества течна вода. Тогава атмосферата на Червената планета трябва да е била значително по-плътна, за да не позволява на водата да замръзва или да се изпарява веднага. В момента атмосферата на Марс има едва един процент от плътността на земната атмосфера на морското равнище.

Какво се е случило, щом плътната атмосфера не се е превърнала във въглеродни залежи? Една от възможностите е тя да e “изтекла“ в Космоса от най-горния си слой – процес, за който роувърът Curiosity откри доказателства преди време. Изследователите все още не знаят каква част от атмосферата е изчезнала, преди да се формират долините на Марс.

“Може би атмосферата не е била много плътна, когато се е образувала мрежата от долини”, казва Кристофър Едуардс от Геологическата топографска служба на САЩ. “Вместо влажен и топъл, Марс може да е бил влажен и студен с вече изтъняла атмосфера. А колко топъл трябва да е бил, за да се формират долини? Не много. На много места може да е валял сняг вместо дъжд,” обяснява ученият.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.