3,7 млрд. евро са приходите от международен туризъм през 2019 г.

Захариева: Отношенията между България и Русия са добри

Диляна Попова: С Асен сме заедно

За две години санираха или довършват работата по 49 блока в Сливен

3 години затвор за мъж, наръгал съквартирант в корема

Шефът на АПИ Георги Терзийски се срещна с кметовете на Бистрица и Панчарево

Втори фалстарт на дело за удавено в басейн момиче

Нов данък „нощувка“ за стаите за гости

40 минути след нагъл грабеж над младежи полицията задържа извършителя

Фандъкова за тол системата: От месеци водим тежки преговори с АПИ, хората няма да плащат

Стотици отдадоха почит на Апостола в Шумен

Съд спря строителството на висока сграда на метри от варненския плаж

Зам.-министърът на земеделието Чавдар Маринов: Над 25% от заетите в област Велико Търново работят в сферата на земеделието Пред над 200 стопани от региона експерти разясниха бъдещето на Общата селскостопанска политика

Слави Трифонов: Дистанцията между политическата класа и избирателите се е задълбочила до нетърпимост

Антики в кашони и амбалажна хартия откриха в офис на Васил Божков (СНИМКИ)

Президентът ще наложи вето на закона за военното разузнаване

Президентът ще свика Конституционния съвет за национална сигурност (КСНС) тогава, когато има наистина заплаха за националната сигурност.

Това каза Екатерина Захариева, началник на кабинета на президента, пред bTV. Той до сега апелира 3 пъти да не се използва КСНС за популистки предизборни цели още повече по тези, за които е свикван, а по темата за отбрана беше преди няколко месеца”, посочи тя.

По думите й, точно на този съвет беше обсъждано състоянието на армията и в частност на ВВС. „Партиите, които в момента призоваваха свикване на КСНС по тази тема, не бяха тогава част от решението и бяха тези, които не подкрепиха становището на КСНС”, заяви Захариева и уточни, че става дума за „Атака”.

„По отношение на бежанците за призива за свикване на КСНС нашите институции – и МВР, и армията, и другите органи си изпълняват добре задълженията. Фактът, че няма проблеми с бежанците означава, че ние сме една от малкото държави, които изпълняваме европейските регламенти”, каза още Захариева.

Екатерина Захариева потвърди, че държавният глава ще наложи вето на закона за военното разузнаване. Само преди два дни за това призоваха премиерът Бойко Борисов и депутати от Реформаторския блок. Според Захариева мотивите на Плевнелиев са, че е неразумно да се ограничава кръгът на лицата, които могат да заемат поста.
С последните промени в закона и с подкрепата на депутати от ГЕРБ парламентът реши шефът на военното разузнаване да бъде действащ военен. Според президента обаче, в това няма логика, тъй като службата и преди е работила под ръководството на цивилно лице. „Досега е могло да е цивилно лице и службата е вървяла не лошо“, коментира Захариева.

По думите ѝ президентът не налага вето заради „лицето Х“, а заради принципната позиция, че не трябва да се стеснява кръгът от лица, които да оглавяват военните разведки.

Шефът на службата Йордан Бакалов подаде оставка, след като на 1 октомври парламентът прие промени в закона, регламентиращ работата на военното разузнаване. Съгласно новите текстове Бакалов е негоден за поста. Промяната беше предложена от БСП, но беше подкрепена и от депутати от ГЕРБ. Военният министър Николай Ненчев обаче не прие оставката до произнасянето на президента.

„Неизвестно защо заместник-директор може да бъде цивилно лице, а директорът не може, никаква логика няма в това. По-скоро заместник-директорите би трябвало да са много по-профилирани. Досега е могло да бъде цивилно лице и службата е вървяла нелошо”, изтъкна Захариева.

Директорът на служба „Военна информация” трябва да има доста по-широки познания от толкова стеснения кръг, посочи още Захариева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.