Чавдар Трифонов: Община Варна да спре да печели от здравето на хората, а да се грижи за него

Общинските здравни дружества трябва да бъдат освободени от дивидентите, които плащат на общинския бюджет. Това обяви кандидатът за кмет на МК „Реформатори и патриоти – решението за Варна“ Чавдар Трифонов след обиколка на Диагностично-консултативните центрове, собственост на Община Варна.

Общината няма за задача да печели от здравето на хората, а да се грижи здравеопазаването да е на ниво, което да гарантира на населението възможно най-добрата услуга. В момента управителите на тези здравни заведения от една страна са принудени да плащат дивиденти, а от друга – да просят пари за всяка инвестиция в базата или в апаратура, заяви Трифонов.

Според него общинските здравни заведения могат да се превърнат в модерни медицински центрове с помощна на програма „Джесика“ с нейните дългосрочни и нисколихвени заеми.
„Вместо всяка година дивидентите от тези дружества да потъват в общинския бюджет, те могат да се използват за изплащане на заетите средства“, предлага Трифонов.

Подобно решение, според него, има и за МБАЛ „СВ. Анна“, смята кандидатът на реформаторите и патриотите във Варна.

„Когато спечеля кметския мандат, ще настоявам Общината да възвърне 50-процентен дял в болницата чрез апорт на земята, която е общинска, и чрез апорт на апаратурата, която в годините е закупена с общински средства, но също не е станала част от общинския дял в болницата, обяви кандидатът на реформаторите и патриотите във Варна. След това ще може спокойно да се кандидаства по различни грантови схеми за модернизиране на болницата, която е единствената спешна в Североизточна България, и съответно ще се повиши качеството на здравната услуга, предлага Трифонов.

С особено внимание кандидатът на МК „Реформатори и патриоти – решението за Варна“ обеща да следи нуждите на пенсионерите и гражданите в неравностойно предложение. За целта ще бъде създаден и специален Обществен съвет по социалните въпроси, в който ще имат представителство организациите на пенсионерите и хората с увреждания.

Едно от първите решения, които ще поиска да бъде гласувано от бъдещия Общински съвет, ще бъде хората от третата възраст да могат да пътуват срещу 1 лев месечно по всички линии на градския транспорти, а картите, които легитимират това им право, да се издават не на всеки три месеца, а само веднъж годишно. За целта обаче е необходима пълна реорганизация на общинското дружество „Градски транспорт“, в което нещата не вървят отдавна, както и намирането на резерви в общинския бюджет за обезпечаване на този разход, обясни Трифонов. Той се надява местната хазна да не бъде много ощетена от финансовата санкция, която най-вероятно ще бъде наложена заради неизпълнение на проекта за интегриран градски транспорт. В пълно просрочие на основни елементи от проекта се извършват дейности, които не отговарят на заложените, категоричен е кандидатът на дясната коалиция. Той призова някой от ръководството на проекта или общината да излезе и да каже на варненци, че след приключване на проекта по булевардите „Мария Луиза“ и „Осми Приморски полк“, заради бързия коридор за автобуси на практика леките автомобили ще бъдат принудени да се придвижват само по една лента.

Заради висящата санкция по проекта за интегриран градски транспорт, бюджетният процес през 2016-а година ще бъде истинско предизвикателство, с което мисля, че ще успея да се справя, заяви кандидатът за кмет на Варна ЧавдарТрифонов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини