Мачовете и спортът по телевизията днес, петък, 28 февруари 2020

На 28 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за петък, 28.02.2020

Почина началникът на отбраната ген. Андрей Боцев

ФБР пише за Хемингуей, Елвис, Ленън и Марлене Избрани текстове от личните досиета на знаменитостите

Жертвите на коронавируса в Италия станаха 17

Президентът връчи награди за отговорен бизнес

Емисиите от фини прахови частици в Стара Загора са под нормите

Нови 14 случая на коронавирус в Германия

Путин отказал да ползва двойници Предлагали му от съображения за сигурност

Трус с магнитуд 3,1 по Рихтер бе регистриран в Албания

Вирус истерия тресе България (обзор) В аптеките няма дезинфектанти, маски, термометри и противогрипни препарати

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 28 февруари 2020

Кметовете в община Сливен ще разясняват на хората за коронавируса, нюкясълската болест и инфлуенцата

Затвор за турски гражданин, причинил катастрофа с една жертва и трима ранени

В ЦИК още не е постъпило искане за сваляне имунитета на Трайчо Василев, който нападна журналисти

Не е постъпило искане за задържане от главния прокурор на кандидата за общински съветник в Самоков, който нападна журналисти. Това каза Камелия Нейкова, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК), в предаването „Преди всички”, по БНР.

Името на кандидата за общински съветник в Самоков е Трайчо Василев. След като прокуратурата съобщи, че има досъдебно производство и че е установено, че той е участвал в нападението над колеги от Нова телевизия, се очаква главният прокурор Сотир Цацаров да поиска срещу Трайчо Василев да му бъде повдигнато обвинение.

Не е постъпило искане за задържане от главния прокурор на кандидата за общински съветник в Самоков, който нападна журналисти. Това каза Камелия Нейкова, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК), в предаването „Преди всички”, по БНР.

Името на кандидат за общински съветник в Самоков е Трайчо Василев. След като прокуратурата съобщи, че има досъдебно производство и че е установено, че той е участвал в нападението над колеги от Нова телевизия, се очаква главният прокурор Сотир Цацаров да поиска срещу Трайчо Василев да му бъде повдигнато обвинение.

„Съгласно изборния кодекс, всички кандидати, регистрирани да участват в изборите, от деня на тяхната регистрация до обявяване на изборните резултати, не могат да бъдат задържани или привличани като обвиняеми, освен за извършено престъпление от общ характер. С разрешение на ЦИК, което е въз основа на основано мотивирано искане на главния прокурор”, обясни тя.

„Такова разрешение не се иска, когато лицето, което е регистрирано като кандидат, е при заварено тежко престъпление, но в този случай се уведомява ЦИК”, разясни процедурата говорителят на ЦИК.

Камелия Нейкова обясни, че Изборният кодекс в чл. 160 разпорежда, че разрешенията се издават от Централната избирателна комисия, а не от местната. „В конкретния случай Общинската избирателна комисия няма правомощия да се произнася по такова мотивирано искане, ако постъпи за разглеждане”, посочи тя. По думите ѝ, по отношение на ЦИК не са разписани срокове за подаване. „Но в подобни случаи, тя би трябвало да действа незабавно”, добави говорителят на ЦИК.

На въпрос, какво се случва, ако кандидатът се оттегли, тъй като има политическо заявление, ако е посегнал на журналисти, да го направи, тя посочи, че е достатъчно да подаде заявление, че се отказва в участие в изборите. „В този случай с разрешение от Общинската избирателна комисия се заличава от кандидатската листа. Не може да бъде заменен, и листата не се пренарежда”, поясни Камелия Нейкова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.