В ЦИК още не е постъпило искане за сваляне имунитета на Трайчо Василев, който нападна журналисти

Не е постъпило искане за задържане от главния прокурор на кандидата за общински съветник в Самоков, който нападна журналисти. Това каза Камелия Нейкова, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК), в предаването „Преди всички”, по БНР.

Името на кандидата за общински съветник в Самоков е Трайчо Василев. След като прокуратурата съобщи, че има досъдебно производство и че е установено, че той е участвал в нападението над колеги от Нова телевизия, се очаква главният прокурор Сотир Цацаров да поиска срещу Трайчо Василев да му бъде повдигнато обвинение.


Не е постъпило искане за задържане от главния прокурор на кандидата за общински съветник в Самоков, който нападна журналисти. Това каза Камелия Нейкова, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК), в предаването „Преди всички”, по БНР.

Името на кандидат за общински съветник в Самоков е Трайчо Василев. След като прокуратурата съобщи, че има досъдебно производство и че е установено, че той е участвал в нападението над колеги от Нова телевизия, се очаква главният прокурор Сотир Цацаров да поиска срещу Трайчо Василев да му бъде повдигнато обвинение.

„Съгласно изборния кодекс, всички кандидати, регистрирани да участват в изборите, от деня на тяхната регистрация до обявяване на изборните резултати, не могат да бъдат задържани или привличани като обвиняеми, освен за извършено престъпление от общ характер. С разрешение на ЦИК, което е въз основа на основано мотивирано искане на главния прокурор”, обясни тя.

„Такова разрешение не се иска, когато лицето, което е регистрирано като кандидат, е при заварено тежко престъпление, но в този случай се уведомява ЦИК”, разясни процедурата говорителят на ЦИК.

Камелия Нейкова обясни, че Изборният кодекс в чл. 160 разпорежда, че разрешенията се издават от Централната избирателна комисия, а не от местната. „В конкретния случай Общинската избирателна комисия няма правомощия да се произнася по такова мотивирано искане, ако постъпи за разглеждане”, посочи тя. По думите ѝ, по отношение на ЦИК не са разписани срокове за подаване. „Но в подобни случаи, тя би трябвало да действа незабавно”, добави говорителят на ЦИК.

На въпрос, какво се случва, ако кандидатът се оттегли, тъй като има политическо заявление, ако е посегнал на журналисти, да го направи, тя посочи, че е достатъчно да подаде заявление, че се отказва в участие в изборите. „В този случай с разрешение от Общинската избирателна комисия се заличава от кандидатската листа. Не може да бъде заменен, и листата не се пренарежда”, поясни Камелия Нейкова.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини