Смъртоносният камилски вирус идва към България

Смъртоносният коронавирус, известен още като МЕРС, настъпва към България. Той тръгна от камили в Саудитска Арабия през април, но вече се предава и от човек на човек, алармираха епидемиолози, съобщава "Монитор".

По данни на Световната здравна организация два смъртоносни случая на заразата вече има и в Европа. Здравните власти в България са притеснени от коронавируса, макар и все още да няма пряка опасност за нашата страна. Така коментира проблема вчера главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от изданието.

Той обясни, че както всички вируси от тази група и този се променя много бързо, което често пъти заблуждава докторите. По думите му не е изключено той да започне да се предава и като респираторно заболяване, а не чрез заразяване от кръв и пряк контакт със секрет на болна камила, както до сега.

Въпреки вероятността вирусът да достигне България да е малка, МЗ е разпоредило на всички джипита да взимат проби от пациенти с грипоподобни симптоми, които са били в Саудитска Арабия, откъдето тръгна заразата, каза още д-р Ангел Кунчев.

Районните ни здравни инспекции, както и референтната лаборатория са снабдени с достатъчно количество тестове и реактиви за изследвания, допълни той. Това е уверило и МЗ в отговор на запитване на СЗО и посолството на САЩ в София, които също са питали дали имаме всичко необходимо, ако се наложи да посрещнем заразата.

От коронавируса са починали общо 94 души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве