Бойко Борисов на аудиенция при папа Франциск

ЕС отделя 1,5 милиарда евро за Турция за борба с мигрантската криза

Юбилеен маратон събира над 100 начинаещи предприемачи За 54 часа превръщат иновативни идеи в бизнес проекти

Хамбург въвежда частична забрана за стари дизелови автомобили

Делото за арест на стрелеца от Свети Влас да се гледа отново

Добричлия осъди общината заради падане на леда

Интернет търговия е заплаха за защитените животни

Американска двойка осъди 30-годишния си син да се изнесе от дома им

Георги Вълев от “Килърите” не успя да осъди журналистка от Велико Търново Разходките на затворника от Ловеч до Велико Търново за заведените от него дела продължават за сметка на данъкоплатците

За първи път Пролетен базар на книгата ще е на открито

Николай Нанков: Има инвеститорски интерес от няколко чуждестранни фирми за Дунав мост 3

Започва мащабен ремонт на моста над жп линията в Стара Загора

Младоженци сключват брак на сватбена церемония в древноримски стил Над 220 реенактори от Италия, Украйна, Румъния и България идват на „Орел на Дунава” в Свищов

Оперираха гръцкия президент Прокопис Павлопулос

Двама души са пострадали при тежка катастрофа край Централни гробища в София

Лили Иванова – енигмата

Низ от концерти – цяло лято у нас, в края на октомври и в Канада – така изтичат месеците през 2015-а за Лили Иванова. А за разнообразие, поппримата се включи и в предизборната кампания. Вярна на града, където е пораснала, тя подкрепи досегашния кмет на Кубрат – Ремзи Халилов, който отново гледа към поста, с думите: “Г-н Халилов винаги е имал и специално отношение към поддържането и развитието на културния живот в града.

Лили е енигма. Тя е от твърде малкото хора в България, които заслужават статута “звезда”. За него са нужни доказване във времето, достигане, а не поставяне на върха, достойнство и кураж да не прекрачваш принципите си – нито заради ласкатели, нито заради зложелатели. И още нещо: да се разкриваш, но не докрай. Тя го умее, затова продължава да е неразгадана.

Като дете не можех да разбера защо тази малка жена има толкова голям глас. Не знаех защо е подстригана като момче и има толкова дълъг маникюр. Не ми бяха ясни одумките на възрастните за поредния й интимен партньор или брак, но седях притихнала до родителите си на нейни концерти или пред телевизора и наизустявах песните й. Честно казано, харесвах повече Емил Димитров, но Лили действаше като магнит.

Когато пораснах, разбрах, че всичко е част от “нейната тайна”. Затова десетилетия по-късно тя продължава да е “най” – и популярна, и неуловима. Няма жълта медия или подигравчийско шоу у нас, което да не се е упражнявало на неин гръб, ала на певицата сякаш изобщо не й пука. Не се занимава с никого освен със себе си, с песните си, с концертите си. Може да бъде и много мила, и безкрайно рязка, но поведението й също е плод на железен принцип – професионализъм.

Ако за таланта й има обяснение – той е дар Божи, то изборите й извън сцената понякога са необясними. Тъкмо публиката поеме по някаква вълна и Лили, хоп, прави противоположен ход. Може би спонтанно, но се случва.

През 90-те години например фотографи бяха “уловили” част от бельото й, нелепо показало се при емоционален мах с ръка на концерт. Ужас, снимките обикаляха вестниците, сипеха се коментари “как може” и т.н. А то, бельото, просто прозираше под черен чорапогащник и на фона на вакханалната разюзданост след 1989-а си беше нищо повече от сценичен гаф. Ако на някого му се е искало да види певицата “по така”, не му се получи. Но вярна на енигматичната си натура, след време Лили сама реши да се разголи – за първия брой на българското издание на “Плейбой” през 2002-ра пред обектива на Васил Къркеланов. И го направи с присъщия си стил – нищо прекалено, нищо, което би разчупило тайнствения й ореол.

Тайна са и политическите пристрастия на Лили. Има две възможности – или не може да устои на партийни изкушения, или наистина подкрепя каузи и личности. През годините поппримата даваше от изкуството си и за СДС, и за НДСВ, и за БСП (с ГЕРБ явно нещо не е наред – вероятно заради данъчните проблеми). И това обикновено й носеше негативи. Сега, изненадващо, тя прикани жителите на родния й Кубрат да гласуват за Ремзи Халилов. Не бързайте да казвате: Аха, и ДПС изкуши Лили. Низвегнат от партията си, Халилов се кандидатира като независим или поне така се твърди. А защо певицата реши да го подкрепи – това също е част от енигмата.

Ясно е само, че продължава да пее – първо в Торонто и Монреал, а по Нова година и в София. И че Лили е голям артист – иначе нямаше да поднесе всичките си букети от концерта в Шумен на паметника на Тодор Колев. Да умееш да уважаваш големите е привилегия на… големите.

ДРУГИТЕ ЗА НЕЯ

Недостижима!!!

Мога да събера Лили в една-единствена дума: недостижима. Така напишете. Недостижима с три удивителни.

Цветана Манева, актриса

Капризна – не, взискателна – да!

Обади ми се издателят Мартин Захариев и ми обясни, че иска да ми предложи нещо – да направим едни снимки с Лили Иванова. Отивам аз и ми викат: “Ние започваме да издаваме Playboy за България и сега ще снимаме Лили Иванова за списанието.” Питам: “А тя съгласи ли се? Вие говорихте ли с нея?” Казват ми: “Да, знае и освен това каза, че ще го направи само ако ти снимаш.” От работата с нея съм запомнил: “Не съм капризна, взискателна съм!”

Васил Къркеланов, фотограф

Вдъхновява и окрилява публиката

За мен Лили е пример за професионализъм и артист, който умее да вдъхновява – и екипа, с който работи, и публиката, която излиза окрилена след нейните концерти. Публиката е много подвластна на нейната енергия. За пръв път имах жив контаркт с Лили на репетициите преди концерта в “Арена Армеец”. И веднага разбрах колко е перфектна в работата си – с един поглед разчита ситуациите и хората около себе си.

Ангел Дюлгеров, музикант от бенда на певицата

Световен артист

Лили Иванова е, без никакво съмнение, от най-безкомпромисните и магнетични артисти – не в България, а в световен мащаб. Талантът, отношението й към музиката и към публиката са ултимативни и извън всякакви сравнения. Бях на нейния концерт в Античния театър в Пловдив преди месец и за пореден път бях пометен от енергията и професионализма й. За мен е огромна чест като музикант да съм бил два пъти до нея на сцената и мечтая за още!
Васко Василев, цигулар

И ПРЕДИ, И СЕГА – НОМЕР 1

В своя публикация в сайта e-vestnik през 2009-а Владимир Гаджев представя интересна статистика: “Според изследване на Комитета за младежта и спорта от 1973 г. Лили Иванова е посочена на първо място сред предпочитаните изпълнители с 80,09%. “Бийтълс” са само с 3,82%. Резултатът е обясним при тогавашните тоталитарни ограничения за западната музика и фаворизирането на няколко естрадни продукта на социализма… Но популярността на певицата се запазва и до днес – в първата национална класация “БГ музикални ИНТЕРНЕТ награди 2008” Лили Иванова е избрана за “Изпълнител на годината”!… От 1973-та до 2009-а са изтекли точно 36 години!”

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.