Двама са под наблюдение за симптоми на коронавирус във Велико Търново

„Ковид-19“ най-опасен за възрастни и болни Изводите са от мащабно проучване на над 44 000 случая

Евродепутатът Ангел Джамбазки, пред “Труд”: „Да, България“ са в съюз с крайнолеви срещу България

Ретроградният Меркурий вади недостатъците на политиците

Купуваш винетка, за да отидеш на работа Шосетата до Банкя, Бистрица, Панчарево и Железница са с такса

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 февруари 2020

Засякоха контейнер с радиоактивен товар във Варна

Катастрофира кола на съдебната власт с Ветко и Маринела Арабаджиеви

Депутат напира за поста на Меркел Норберт Рьотген влиза в битката за лидер на ХДС

Отхвърлиха жалбата срещу строежа на детската болница

Красимир Ангарски: Не е правилно да забавяме пътя към чакалнята на еврозоната

Бюлетините като тото фишове – мисия невъзможна

Русия обсъжда доживотен имунитет за президенти Предложението е на работна група в Думата

Москва осъдена да плати 50 млрд. долара за ЮКОС Решението на Апелативния съд в Хага не е окончателно

Разкриват кабинет по репродуктивно здраве в Горна Оряховица В него ще консултират едни от най-добрите специалисти във Великотърновска област

Лили Иванова – енигмата

Низ от концерти – цяло лято у нас, в края на октомври и в Канада – така изтичат месеците през 2015-а за Лили Иванова. А за разнообразие, поппримата се включи и в предизборната кампания. Вярна на града, където е пораснала, тя подкрепи досегашния кмет на Кубрат – Ремзи Халилов, който отново гледа към поста, с думите: “Г-н Халилов винаги е имал и специално отношение към поддържането и развитието на културния живот в града.

Лили е енигма. Тя е от твърде малкото хора в България, които заслужават статута “звезда”. За него са нужни доказване във времето, достигане, а не поставяне на върха, достойнство и кураж да не прекрачваш принципите си – нито заради ласкатели, нито заради зложелатели. И още нещо: да се разкриваш, но не докрай. Тя го умее, затова продължава да е неразгадана.

Като дете не можех да разбера защо тази малка жена има толкова голям глас. Не знаех защо е подстригана като момче и има толкова дълъг маникюр. Не ми бяха ясни одумките на възрастните за поредния й интимен партньор или брак, но седях притихнала до родителите си на нейни концерти или пред телевизора и наизустявах песните й. Честно казано, харесвах повече Емил Димитров, но Лили действаше като магнит.

Когато пораснах, разбрах, че всичко е част от “нейната тайна”. Затова десетилетия по-късно тя продължава да е “най” – и популярна, и неуловима. Няма жълта медия или подигравчийско шоу у нас, което да не се е упражнявало на неин гръб, ала на певицата сякаш изобщо не й пука. Не се занимава с никого освен със себе си, с песните си, с концертите си. Може да бъде и много мила, и безкрайно рязка, но поведението й също е плод на железен принцип – професионализъм.

Ако за таланта й има обяснение – той е дар Божи, то изборите й извън сцената понякога са необясними. Тъкмо публиката поеме по някаква вълна и Лили, хоп, прави противоположен ход. Може би спонтанно, но се случва.

През 90-те години например фотографи бяха “уловили” част от бельото й, нелепо показало се при емоционален мах с ръка на концерт. Ужас, снимките обикаляха вестниците, сипеха се коментари “как може” и т.н. А то, бельото, просто прозираше под черен чорапогащник и на фона на вакханалната разюзданост след 1989-а си беше нищо повече от сценичен гаф. Ако на някого му се е искало да види певицата “по така”, не му се получи. Но вярна на енигматичната си натура, след време Лили сама реши да се разголи – за първия брой на българското издание на “Плейбой” през 2002-ра пред обектива на Васил Къркеланов. И го направи с присъщия си стил – нищо прекалено, нищо, което би разчупило тайнствения й ореол.

Тайна са и политическите пристрастия на Лили. Има две възможности – или не може да устои на партийни изкушения, или наистина подкрепя каузи и личности. През годините поппримата даваше от изкуството си и за СДС, и за НДСВ, и за БСП (с ГЕРБ явно нещо не е наред – вероятно заради данъчните проблеми). И това обикновено й носеше негативи. Сега, изненадващо, тя прикани жителите на родния й Кубрат да гласуват за Ремзи Халилов. Не бързайте да казвате: Аха, и ДПС изкуши Лили. Низвегнат от партията си, Халилов се кандидатира като независим или поне така се твърди. А защо певицата реши да го подкрепи – това също е част от енигмата.

Ясно е само, че продължава да пее – първо в Торонто и Монреал, а по Нова година и в София. И че Лили е голям артист – иначе нямаше да поднесе всичките си букети от концерта в Шумен на паметника на Тодор Колев. Да умееш да уважаваш големите е привилегия на… големите.

ДРУГИТЕ ЗА НЕЯ

Недостижима!!!

Мога да събера Лили в една-единствена дума: недостижима. Така напишете. Недостижима с три удивителни.

Цветана Манева, актриса

Капризна – не, взискателна – да!

Обади ми се издателят Мартин Захариев и ми обясни, че иска да ми предложи нещо – да направим едни снимки с Лили Иванова. Отивам аз и ми викат: “Ние започваме да издаваме Playboy за България и сега ще снимаме Лили Иванова за списанието.” Питам: “А тя съгласи ли се? Вие говорихте ли с нея?” Казват ми: “Да, знае и освен това каза, че ще го направи само ако ти снимаш.” От работата с нея съм запомнил: “Не съм капризна, взискателна съм!”

Васил Къркеланов, фотограф

Вдъхновява и окрилява публиката

За мен Лили е пример за професионализъм и артист, който умее да вдъхновява – и екипа, с който работи, и публиката, която излиза окрилена след нейните концерти. Публиката е много подвластна на нейната енергия. За пръв път имах жив контаркт с Лили на репетициите преди концерта в “Арена Армеец”. И веднага разбрах колко е перфектна в работата си – с един поглед разчита ситуациите и хората около себе си.

Ангел Дюлгеров, музикант от бенда на певицата

Световен артист

Лили Иванова е, без никакво съмнение, от най-безкомпромисните и магнетични артисти – не в България, а в световен мащаб. Талантът, отношението й към музиката и към публиката са ултимативни и извън всякакви сравнения. Бях на нейния концерт в Античния театър в Пловдив преди месец и за пореден път бях пометен от енергията и професионализма й. За мен е огромна чест като музикант да съм бил два пъти до нея на сцената и мечтая за още!
Васко Василев, цигулар

И ПРЕДИ, И СЕГА – НОМЕР 1

В своя публикация в сайта e-vestnik през 2009-а Владимир Гаджев представя интересна статистика: “Според изследване на Комитета за младежта и спорта от 1973 г. Лили Иванова е посочена на първо място сред предпочитаните изпълнители с 80,09%. “Бийтълс” са само с 3,82%. Резултатът е обясним при тогавашните тоталитарни ограничения за западната музика и фаворизирането на няколко естрадни продукта на социализма… Но популярността на певицата се запазва и до днес – в първата национална класация “БГ музикални ИНТЕРНЕТ награди 2008” Лили Иванова е избрана за “Изпълнител на годината”!… От 1973-та до 2009-а са изтекли точно 36 години!”

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.