„Левски“ затъва финансово

Пет неща, които Първа лига да взаимства от Мондиала

На 20 юли 2018 да почерпят

Автоиндустрията в САЩ призова Тръмп да не налага мита върху вноса на коли

Муслин и Янкович отпадат като вариант за „Левски“

1700 незаети места останаха в софийските гимназии

Новият британски министър за Брекзит иска по-интензивни преговори с ЕС

Творчески терминал „България – Израел” Този нов културен формат е продължение на фестивала „Българска душа на Святата земя”

Кнесетът прие спорен закон, даващ право на самоопределение само на евреите

Погазват се правата на психично болните

Учени регистрираха нова сеизмична активност край вулкана Етна

Сменяме валидните винетки с електронни Общините искат 20% от таксите

Борисов пред „Известия“: Влизането на Турция в ЕС в момента е невъзможно

Нараства броят на заразените със Западнонилски вирус в Гърция

Избили на сляпо животните в Странджа Не е установен дори щамът на болестта

Македонският президент Георге Иванов: Време е за нова глава в отношенията с България

„Гръцкото блокиране на македонското членство в НАТО е незаконно и ние години наред предупреждавахме, че случаят с Република Македония е нарушение на международното законодателство, но никой не бе склонен да ни слуша“. Това заяви македонският президент Георге Иванов в словото си пред Атлантическия клуб, съобщи БГНЕС.

Словото му бе посветено на очакванията за Македония от срещата на високо равнище на НАТО във Варшава. Според Иванов Македония си е направила седем извода от отказа да бъде приета в НАТО. Първият урок е, че НАТО е станала заложник на отделни интереси на своите страни членки вместо на евроатлантическото бъдеще. Вторият урок е, че Македония е поставила като кандидат-член на НАТО рекорд на Гинес. „Ние сме най-проверяваната армия в историята на НАТО, готова за най-различни мисии и операции, но още не сме член“.

Кандидатурата на Македония за НАТО Георге Иванов сравни с млад кандидат за шофьорска книжка, който с ентусиазъм 16 пъти издържа тестовете, но в крайна сметка не получава шофьорската книжка и колата му остава в гаража.

Третият урок е, че липсва уважение към собствените правила и принципи от страна на НАТО. Четвъртият урок е, че не е оценена демократичното желание на македонските граждани, сред които подкрепата за членство НАТО достига 94%.

Според македонския президент петият урок, който си е извадила Македония е, че се игнорира сигурността в районите около НАТО. Тук той се спря на положението в Украйна, Северна Африка и Близкия изток.

Иванов бе категоричен, че гръцкият елит още не е излязъл от Студената война и не отчита новите реалности на Балканите и в Европа.

Спирайки се на отношенията с България, той заяви: „Време е да отворим нова глава в отношенията между Македония и България, които да са свободни от бремето на Студената война. Нуждаем се от нова глава на европейското бъдеще в името на младите македонци и българи и в името на проспериращи Балкани“, заяви той.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.