На 4 април 2020 да почерпят

Нови занимания за Рибите, Лъвовете могат да получат заем – Дневният хороскоп на Алена

Вирус и вирусолог

Министър Захариева: Планът „Маршал“ ще бъде следващият европейски бюджет

Хората под 20 години със забрана да излизат по улиците в 30 турски града

Кристалина Геориева: Намираме се в период на рецесия, много по-лоша от световната икономическа криза

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Депутатите удължиха извънредното положение до 13 май

ЕС затворен за света и след Великден

Лекари от ВМА: Не сме почивали от края на февруари

Почина певецът, изпял „Ain’t No Sunshine“

Сексът ни дава сили срещу COVID-19

Обявиха договора за производство на самолетите F-16 Block 70

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Гешев за данните за манипулиране разпределението на дела: Ако е истина, това ще е коронавирус в съдебната система

Македонският президент Георге Иванов: Време е за нова глава в отношенията с България

„Гръцкото блокиране на македонското членство в НАТО е незаконно и ние години наред предупреждавахме, че случаят с Република Македония е нарушение на международното законодателство, но никой не бе склонен да ни слуша“. Това заяви македонският президент Георге Иванов в словото си пред Атлантическия клуб, съобщи БГНЕС.

Словото му бе посветено на очакванията за Македония от срещата на високо равнище на НАТО във Варшава. Според Иванов Македония си е направила седем извода от отказа да бъде приета в НАТО. Първият урок е, че НАТО е станала заложник на отделни интереси на своите страни членки вместо на евроатлантическото бъдеще. Вторият урок е, че Македония е поставила като кандидат-член на НАТО рекорд на Гинес. „Ние сме най-проверяваната армия в историята на НАТО, готова за най-различни мисии и операции, но още не сме член“.

Кандидатурата на Македония за НАТО Георге Иванов сравни с млад кандидат за шофьорска книжка, който с ентусиазъм 16 пъти издържа тестовете, но в крайна сметка не получава шофьорската книжка и колата му остава в гаража.

Третият урок е, че липсва уважение към собствените правила и принципи от страна на НАТО. Четвъртият урок е, че не е оценена демократичното желание на македонските граждани, сред които подкрепата за членство НАТО достига 94%.

Според македонския президент петият урок, който си е извадила Македония е, че се игнорира сигурността в районите около НАТО. Тук той се спря на положението в Украйна, Северна Африка и Близкия изток.

Иванов бе категоричен, че гръцкият елит още не е излязъл от Студената война и не отчита новите реалности на Балканите и в Европа.

Спирайки се на отношенията с България, той заяви: „Време е да отворим нова глава в отношенията между Македония и България, които да са свободни от бремето на Студената война. Нуждаем се от нова глава на европейското бъдеще в името на младите македонци и българи и в името на проспериращи Балкани“, заяви той.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.