Плевнелиев издига протеже до вицеадмирал

Съветникът на президента Росен Плевнелиев по военната сигурност контраадмирал Георги Фиданов ще напусне президентството и ще бъде назначен за представител във Военния комитет на НАТО. За тази длъжност се полага чин вицеадмирал. Толкова звезди има и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов. Политическото ръководство на МО и тази пролет не предложи началника на войската да стане адмирал.

На закрито заседание МС одобри вчера проект на междуправителствено споразумение за ремонт на изтребители МиГ-29 в Полша. Тепърва договорът ще бъде подписан.
Споразумението предвижда ремонт на 6 двигателя, както и временно ползване на 2 полски двигателя за период от 2 години. Договорената цена е 1 023 000 евро на двигател.

Авиационни експерти изчислиха, че цената на този ремонт ще излезе по-скъпо, отколкото в Русия. В Полша двигателите ще получат ресурс за 250 часа. За същите пари РСК „МиГ“ дава 350 часа, като след преглед може да скочат до 500 часа.

В документа се уточняват и детайли, като начина за решаване на спорове между двете страни и гаранцията за качество на ремонта, зад който застава полската държава. След като министър Николай Ненчев подпише споразумението, то ще бъде внесено от МС за ратификация в Народното събрание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини