Какво трябва да знаем за солта

- Защо в Ню Йорк няма солници по масите в ресторантите

- Българинът яде средно на ден около 12 грама сол, а допустимата норма е 3-5 грама

В Ню Йорк солници по масите в ресторантите няма. Трябва изрично да си поискате от опасната бяла подправка. Причината е, че преди месец градският борд по здравеопазване гласува изискването в менютата в заведенията задължително да се изписва, ако те съдържат повече от допустимата дневна доза сол (тя е около една чаена лъжичка). А който иска допълнително количество, да го консумира на своя отговорност.

Това е една от мерките, които градът налага за по-здравословен начин на живот.

Българинът яде средно на ден около 12 грама сол, а допустимата норма е 3-5 грама. Най-лошото е, че по етикетите на храните пише, че има сол, но не и колко. А тя и солените подправки водят до проблем с кръвното (желаните му стойности са 120 на 80 mm/Hg) и сърдечносъдови заболявания.

Лекарите са категорични, че високото кръвно налягане трябва да започне да се лекува много рано - още в т.нар. стадий на прехипертония. Тогава горната граница е между 130 mm/Hg и 139 mm/Hg , а долната - между 85-89 mm/Hg. А ако освен прехипертония човек има и съпътстващи рискови фактори като затлъстяване, диабет, пушене, то медикаментозното лечение вече е наложително. За съжаление между 15 и 30 на сто от населението са именно с такива опасни стойности на артериалното налягане, показват данни на Българската лига по хипертония. А при хора с прехипертония се наблюдава 15% по-висок риск от настъпване на инсулт.

За да си „спестите“ проблеми с кръвното, кардиолозите съветват да избягвате големи количества не само солени, но и тестени изделия, сладкиши, тлъсти и пържени ястия. Всички те водят до повишаването на общия холестерол и най-вече на лошия като част от него, също така на триглицеридите. А по този начин се отлагат плаки в коронарните съдове.

И още:

- Алкохолът в умерени дози е полезен, тъй като е доказан антиоксидант. Въпросът е в количествата, в които се приема.

- Доказана е връзката между пушенето, атеросклерозата и образуването на тромби в съдовете. Разбира се, за това не са виновни само цигарите, а съвкупност от рискови фактори, сред които е и тютюнопушенето. Но категорично - направени в САЩ и Европа, проучвания показват, че честотата на инфарктите намалява, ако се откажат цигарите. Явно пушенето потенцира процеса на образуване на тромби. А пациентите, които вече са преживели инфаркт, обезателно трябва да спрат да палят. Т.е. поставянето на стента е "телеграма", че ако преди сърдечния инцидент пострадалият не е загърбил порока си, моментът вече е дошъл. И няма място за отстъпление.

Генетични проучвания пък показват, че при някои хора има вродена склонност за посягане към цигарите. От друга страна обаче, те са и навик. Т.е. истината е между двете хипотези. А че е трудно да се откаже човек от тях - така е.

Кампания в 6 града

Изследване за диабет

Националната асоциация на децата и младите хора с диабет организира кампания, посветена на превенцията на захарната болест. Затова 8 дни в страната ще се извършват безплатни изследвания на кръвната захар, холестерола и кръвното налягане.

Мобилна лаборатория от Австрия (на снимката) и екип от специалисти и от асоциацията ще посетят Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Плевен, Варна и Русе от 9 до 17 октомври на ключови места в тези градове и ще извършват прегледите. Специалистите ще информират българите за диабета и как да живеят здравословно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве