Банкерът беглец продължава да лъже

Живеещият в паралелна реалност Цветан Василев отново разказва басни за своята невинност

От вчера сме свидетели на кряскаща рекламна кампания за поредното интервю, дадено от банкера беглец Цветан Василев от неговото скривалище в Белград.

По кратките откъси от изказванията му пред Люба Кулезич личи, че той отново ще ни залее с порой от видения и измислици от паралелния свят, в който живее вече година и половина. Вместо да се върне в България и да отговаря за бедствието, което сътвори с парите на хората, и пораженията, които нанесе върху банковата система, Василев търси поредния прислужник, за да му разказва басни за своята невинност. Но каквито и измислици и лъжи да ни наговори пред камерите и микрофоните на своя обслужващ персонал, истината за ограбването на Корпоративна търговска банка (КТБ) и личната му вина за катастрофата отдавна е ясна за всички.

Цветан Василев с години ловко плетеше своята мрежа за източването на собствената си банка. Средствата в КТБ, които принадлежат на вложителите, постепенно минаваха под пълния му контрол. Банкерът години наред ползва парите на вложителите и депозантите в КТБ като свои, с които финансираше фиктивни “кухи” фирми, създадени от неговите секретарки, шофьори, охранители, домакини и други, на които банката щедро и безотговорно раздава милиони левове кредити без бизнес планове и без обезпечения.

Вместо отново да лъже и маже от телевизора, Василев да отговори на въпроса как така едно дружество без дейност и без персонален състав, каквито са “Карне М”, “Кен трейд”, “Вивес”, “Юлинор”, “Юлита”, “Аквафинанс”, “Бургас Мийт” и още десетки други фирми, получава десетки милиони левове или евро кредит без обезпечения още в деня на искането му. Дали в някоя друга банка по света един шофьор може да влезе с учредено на негово име дружество, без дейност и да си тръгне още същия ден с многомилионен кредит?

Защо не обясни на ограбените вложители как така се случи, че почти 80% от кредитния портфейл на банката му се озова в тези кухи фирми-бушони и се оказва, че е напълнил не техния, а собствения му джоб?

Отговорът е ясен - Василев разпорежда отпускането на кредитите на свои дружества и едновременно с това използва чрез подставените лица - собственици или управители на “кухите” дружества, отпуснатите средства за свои бизнес начинания.

Именно чрез такива схеми Василев успя да се превърне през последните десетина години в крупен бизнесмен, собственик, както самият той недвусмислено призна в интервюто си пред Дачков и сайта “Гласове”, на значителен брой предприятия като БТК, НУРТС, “Техномаркет”, “Петрол”, “Дунарит”, “Авионамс”, “Русенска корабостроителница”, “Рубин”, “Телиш” и други.

По същия този начин Василев инвестира в собствените си хотели “Сана спайс” в градовете Хисар, Банско, в курортния комплекс “Св. св. Константин и Елена” и къде ли още не.

Банкерът беглец не дава отговор на въпроса как така се получи, че “Дунарит” имаше 90 млн. лв. кредити към КТБ, пък той “забравил” да даде на банката като обезпечение активите му, но не забравил да заложи цялото търговско предприятие в полза на приятеля си Едуардо Миролио срещу извършените от същия прихващания?

Въпреки десетките интервюта на Василев, за ограбените вложители остава пълна мистерия как така се получи, че КТБ даде на “ТЦ-ИМЕ” и “Технотел Инвест” 360 млн. лв. да си купят 43% от БТК, а после се оказа, че БТК не дължи нищо на КТБ и няма обезпечение? Все още няма отговор и на въпроса как през лятото на 2014 г. Цветан Василев отряза клона, на който стояха “ТЦ-ИМЕ” и “Технотел Инвест” в собствеността на БТК и прехвърли тези 43% на себе си в Люксембург? И то напълно безплатно. След това пък ги прехвърли също безплатно на г-н Луврие. Не беше ли това опит да бъде заграбен ценнен актив като БТК?

Да, прав е в интервюто си Василев, че в момента най-сериозният бизнес в България е брокерският бизнес, свързан с активите на Корпоративна търговска банка. Но пропусна да каже, че той е основният играч на този терен. Не беше ли именно той човекът, който реши да продаде активи като “Дунарит”, БТК, НУРТС и “Авионамс” на съмнителния белгиец Луврие?

Доказват го и машинациите на Василев с друг от активите на КТБ - “Петрол”. Как така се случи, че КТБ даде повече от 200 млн. евро кредити на групата “Петрол”, а сега Гриша Ганчев сложи ръка на всичко, като прехвърли бензиностанциите и петролните бази на свои фирми, а квесторите услужливо освободиха всички предходни обезпечения, учредени в полза на банката. Всичко стойностно бе извадено и прехвърлено, без да бъдат погасени реално кредитите на дружествата от групата към КТБ.

Защо, вместо да разказва приказки от 1001 нощ, “честният” банкер не обясни на драгите зрители, голяма част от които са потърпевши от банковите му машинации, с какви пари си е купил имотите у нас и по света за над сто милиона лева - луксозната къща в софийския квартал “Бояна”, авангардния и прескъп апартамент в парка “Кристал”, както и къщата в ултрабогаташки квартал на Женева, до самото Женевско езеро?

Преди дни излезе материал на американското списание “Форбс”, в което той твърди, че е заплашван и изнудван много години.

Интересно защо през 2013 г., когато от българското издание на “Форбс” му връчиха наградата за най-влиятелен българин, той не отрони дума по този въпрос?

Защо, след като е знаел толкова скандални истини за политици и бизнесмени, не ги е казал, преди да рухне пирамидата КТБ?

Вместо да отговори на всички тези въпроси, Цветан Василев повтаря като мантра, че е невинен, а други са виновни са ограбването на собствената му банка.

От кратките рекламни клипчета на интервюто с банкера беглец изплува една истина, но тя се отнася за него самия - пътят към падението е много кратък.

За драгите зрители остава удоволствието да платят сметката от близо 4 милиарда лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини