На 4 април 2020 да почерпят

Нови занимания за Рибите, Лъвовете могат да получат заем – Дневният хороскоп на Алена

Вирус и вирусолог

Министър Захариева: Планът „Маршал“ ще бъде следващият европейски бюджет

Хората под 20 години със забрана да излизат по улиците в 30 турски града

Кристалина Геориева: Намираме се в период на рецесия, много по-лоша от световната икономическа криза

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Депутатите удължиха извънредното положение до 13 май

ЕС затворен за света и след Великден

Лекари от ВМА: Не сме почивали от края на февруари

Почина певецът, изпял „Ain’t No Sunshine“

Сексът ни дава сили срещу COVID-19

Обявиха договора за производство на самолетите F-16 Block 70

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Гешев за данните за манипулиране разпределението на дела: Ако е истина, това ще е коронавирус в съдебната система

Рашидов показа Ларгото на Клаудия Кардинале, разказа й за Левски

Дъждът над София не попречи на министър Вежди Рашидов да запознае днес италианската кинозвезда Клаудия Кардинале с разкритите и реставрирани археологически находки при Ларгото, съобщиха от Министерството на културата.

Министър Рашидов и голямата актриса обиколиха територията на целия Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, който се очаква да бъде завършен с европейско финансиране само след месец и половина.

Когато двамата минаваха до църквата „Св. Петка Самарджийска“ в подлеза до ЦУМ, Вежди Рашидов разказа на Клаудия Кардинале, че според народната памет Апостола на свободата Васил Левски е бил погребан до олтара именно на този старинен столичен храм.

Ние почитаме паметта и делото на Васил Левски така, както вие в Италия се прекланяте пред Джузепе Гарибалди, отбеляза Рашидов.

Министър Вежди Рашидов показа на италианската кинолегенда и едно от най-новите открития на българските археолози на Ларгото – откритата в края на лятото уникална късноантична мозайка от 4-5 век, която още се разчиства. Той й обясни, че българската столица е и един от европейските градове с най-богата история и съхранено наследство. Министър Рашидов разказа на Клаудия Кардинале за възхода на Сердика през римската епоха и не пропусна да й разкаже, че Константин Велики е управлявал месеци наред обширната Римска империя от двореца в любимия си град и дори е обмислял да премести столицата си тук, като според антични автори той често казвал: „Сердика е моят Рим“.

Клаудия Кардинале остана възхитена и силно впечатлена от разкритата археология на Ларгото и с интерес изслуша разказа на Вежди Рашидов за многовековната история на българската столица.

Когато консервационно-реставрационните дейности на Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“ завършат, в центъра на града ни ще имаме един разкрит древен римски град, тук ще стане като малък вариант на Помпей, а центърът на София ще стане още по-хубав, коментира пред журналисти министър Вежди Рашидов.

Исках да покажа на голямата актриса колко много история има по нашите земи – ние имаме наистина едно уникално културно наследство, но трябва да положим още немалко усилия за неговото популяризиране, отбеляза министър Рашидов.

България е много талантлива страна, но не е достатъчно позната, затова сега трябва много да работим, за да се променят нещата в тази насока. Искам всички да опознаят мястото, където „произвеждаме“ нашите гении, тук е работилницата, каза още Вежди Рашидов и подчерта, че нямаме основание за ниско самочувствие.

След като бъде изцяло готов, Античният културно-комуникационен комплекс „Сердика“ с обща площ от 8 000 кв. м ще се превърне в най-големия у нас музей на открито и ще бъде една от най-големите забележителности на столицата ни.

Клаудия Кардинале е у нас за премиерата на новия български филм, в който тя играе главна роля – това е дебютната лента на режисьора Борис Десподов „Имало едно време един уестърн“ /Twice Upon a Time in the West/.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.