Учени откриха ген, който предизвиква непоносимост към алкохола

Пловдивското земетресение усетено и в Благоевград

Кандидати без образование напират за приемни родители

Кола удари ученик в Шумен

Уютният огън в камината е вреден за здравето

Земетресението край Асеновград – второ по сила в Eвропа

Разкриват 500 работни места в Шуменско

Възрастен мъж би брат си с брадва

Четирима се спасиха от горяща къща в Карнобат

Издирват болен, напуснал дома в Лозево

43-годишен от Германия дойде да си търси интернет булката, на която превел 25 000 евро Булката обещавала да му пристане, но не заминала при него

Служители на СДВР задържаха 34-годишен крадец на велосипед На многократно осъждания за кражби Ц.С. е наложена 72-часова мярка за неотклонение

Пиян 17-годишен младеж открадна камион

Земетресения със сила над 4 по Рихтер край гръцките острови Закинтос и Крит

Кметът на старата столица и посланикът на Англия обсъдиха АМ Велко Търново-Русе

Рашидов показа Ларгото на Клаудия Кардинале, разказа й за Левски

Дъждът над София не попречи на министър Вежди Рашидов да запознае днес италианската кинозвезда Клаудия Кардинале с разкритите и реставрирани археологически находки при Ларгото, съобщиха от Министерството на културата.

Министър Рашидов и голямата актриса обиколиха територията на целия Античен културно-комуникационен комплекс “Сердика”, който се очаква да бъде завършен с европейско финансиране само след месец и половина.

Когато двамата минаваха до църквата “Св. Петка Самарджийска” в подлеза до ЦУМ, Вежди Рашидов разказа на Клаудия Кардинале, че според народната памет Апостола на свободата Васил Левски е бил погребан до олтара именно на този старинен столичен храм.

Ние почитаме паметта и делото на Васил Левски така, както вие в Италия се прекланяте пред Джузепе Гарибалди, отбеляза Рашидов.

Министър Вежди Рашидов показа на италианската кинолегенда и едно от най-новите открития на българските археолози на Ларгото – откритата в края на лятото уникална късноантична мозайка от 4-5 век, която още се разчиства. Той й обясни, че българската столица е и един от европейските градове с най-богата история и съхранено наследство. Министър Рашидов разказа на Клаудия Кардинале за възхода на Сердика през римската епоха и не пропусна да й разкаже, че Константин Велики е управлявал месеци наред обширната Римска империя от двореца в любимия си град и дори е обмислял да премести столицата си тук, като според антични автори той често казвал: „Сердика е моят Рим“.

Клаудия Кардинале остана възхитена и силно впечатлена от разкритата археология на Ларгото и с интерес изслуша разказа на Вежди Рашидов за многовековната история на българската столица.

Когато консервационно-реставрационните дейности на Античния културно-комуникационен комплекс “Сердика” завършат, в центъра на града ни ще имаме един разкрит древен римски град, тук ще стане като малък вариант на Помпей, а центърът на София ще стане още по-хубав, коментира пред журналисти министър Вежди Рашидов.

Исках да покажа на голямата актриса колко много история има по нашите земи – ние имаме наистина едно уникално културно наследство, но трябва да положим още немалко усилия за неговото популяризиране, отбеляза министър Рашидов.

България е много талантлива страна, но не е достатъчно позната, затова сега трябва много да работим, за да се променят нещата в тази насока. Искам всички да опознаят мястото, където “произвеждаме” нашите гении, тук е работилницата, каза още Вежди Рашидов и подчерта, че нямаме основание за ниско самочувствие.

След като бъде изцяло готов, Античният културно-комуникационен комплекс “Сердика” с обща площ от 8 000 кв. м ще се превърне в най-големия у нас музей на открито и ще бъде една от най-големите забележителности на столицата ни.

Клаудия Кардинале е у нас за премиерата на новия български филм, в който тя играе главна роля – това е дебютната лента на режисьора Борис Десподов “Имало едно време един уестърн” /Twice Upon a Time in the West/.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете