Плевнелиев: Договорът за добросъседство с Македония ще даде нов импулс в двустранните отношения с България

България желае искрено и е готова да бъде двигател на европейската интеграция на Република Македония. Напредъкът на всяка държава от Балканите в този процес ще бъде успех и за целия регион. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря днес на „Дондуков“ 2 с президента на Република Македония Георге Иванов. Българският държавен глава отново подчерта, че подкрепата на страната ни не е безусловна и призова за ускоряване на подписването на двустранен Договор за добросъседство, който ще даде нов импулс в двустранните отношения и ще ускори процеса на европейска интеграция за Република Македония, съобщиха от президентския пресцентър

„За България е много важно да бъде преодоляно усещането, че в Република Македония периодично се провеждат антибългарски кампании“, посочи още президентът Плевнелиев и призова за съвместно отбелязване на бележити личности и събития от общата ни история. Държавният глава припомни, че страната ни има двустранни договори за добросъседство с много от своите съседи в Югоизточна Европа и днес изгражда с тях ползотворно и взаимноизгодно сътрудничество.

„Време е за нови отношения между Република България и Република Македония“, заяви президентът Георге Иванов. Президентите призоваха министерствата на външните работи на двете държави да решат спорните въпроси в преговорния процес за подписването на двустранен Договор за добросъседство.

И Росен Плевнелиев, и Георге Иванов се обявиха за ускоряване на изграждането на регионалните транспортни и енергийни връзки, които да променят облика на Югоизточна Европа и да насърчат взаимната търговия, инвестициите и туризма.

Обща беше и позицията на двамата президенти, че безпрецедентният миграционен натиск към Европа изисква сътрудничество, общи действия и решения за преодоляването на тази криза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини