Златен варак и стенописи на 200 г. заблестяха в къща "Клианти" в Пловдив

Една от най-емблематичните къщи в Стария Пловдив - "Клианти", е спасена от срутване и скоро ще се превърне в перлата на архитектурния резерват. Това обяви кметът Иван Тотев, който инспектира обекта. Във възрожденската сграда общината е инвестирала тази година 600 000 лева. "Реставрацията приключва до два-три месеца. Надяваме се преди лятото да посрещне и първите посетители", каза Тотев, който се състезава за втори кметски мандат.

Къщата "Клианти" е строена в края на ХVІІІ век, а стенописите й са от 1817 г. Те бяха в трагично състояние. Сега блестят в оригиналния вид след мащабна реставрация. В таваните е вграден 24 карата златен варак. "Изключително богата къща с удивителни орнаменти", възкликна Тотев.

Емблематичната сграда беше руина. "Таваните бяха изгнили, липсваха дървените стълби", припомни кметът. В "Клианти" са вложени до момента 1,6 млн. лева, като стартът на възстановяването е даден със средства от японския попечителски фонд.

"Очаквам тази къща да се превърне в една от най-знаковите в архитектурния резерват и да затвърди имиджа на Пловдив като топ туристическа дестинация. През тази година през старинния комплекс са минали над 800 000 туристи", посочи градоначалникът от ГЕРБ.

Тотев обясни, че общината е възстановила почти всички свои сгради в Стария Пловдив. "Извършват се регулярни ремонти, тъй като конструкциите са дървени. В целия архитектурен комплекс тази година са вложени над 1 милиона лева", обобщи той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини