Тотев инспектира реставрацията на къща „Клианти“ в Стария Пловдив

Реконструкцията на къща „Клианти, която е най-старата и една от най-ценните сгради в Стария град, е пред завършване. В това се увери кандидатът на ПП ГЕРБ за кмет на Пловдив за втори мандат инж. Иван Тотев при посещението си на обекта, цитиран от пресцентъра на партията.

„След много преустройства и смяна на собствеността тази най-стара запазена къща, датирана към втората половина на ХVIII век, в ново време бе достигнала до трагично състояние. След започналото й преди около 10 години възстановяване по така наречената Японска програма, управлението при предишните два мандата вместо да възроди една от емблемите на града, изостави къщата да се руши“, посочи инж. Тотев.

Той припомни, че именно в неговия мандат като кмет на Пловдив поетапно започнаха довършителните дейности. Първоначално се извърши конструктивното укрепване на сградата, възстановени бяха подовете и стълбищата, за да се стигне до следващото предизвикателство – таваните и стенописите.

„Къща „Клианти“ е с най-красивите тавани, във всяка стая те са уникални и се отличават с пищност, мащабност и богатство. Това е единствената сграда в Стария град с 24 карата варак по таваните, което е уникална техника за изпълнение“, отбеляза инж. Тотев.

По думите му, къщата е огромно богатство на Пловдив. Заедно с предстоящото обзавеждане и реставрация на мебелите направената от Община Пловдив инвестиция достига около 2 млн. лв.

„Това, което виждаме като резултат, е много по-ценно от вложените средства, защото самочувствието и гордостта, които изпитваме тук като пловдивчани и българи, не могат да бъдат оценени със средства“, сподели кандидатът на ГЕРБ за втори кметски мандат Иван Тотев.

Само преди дни Старинен Пловдив беше анонсиран като най-посещаваната туристическа дестинация в България. Оттук са минали 800 хиляди туристи, а пред следващите години се очаква броят им да нарасне до милиони.

„Ако предишните години община Пловдив беше полагала усилия да инвестира по същия начин в Стария град, както ние, тогава Старинен Пловдив щеше да бъде дестинация № 1 още преди 5 години“ коментира инж. Иван Тотев.

Макар срокът за финализиране на последния етап от реконструкцията на къщата да е в началото 2016 г., големият реставратор Джовани Димитров, чиято фирма изпълнява обекта, изрази надежда, че дейностите могат да приключат още до края на годината. До седмица скелето се сваля и започва реставрация на много богатата с пейзажи и орнаментика оригиналната стена, където предстои основно консервация и ретуш.

„Ако не беше осигурено това финансиране, къща „Клианти“ беше почнала да се руши след японската реставрация. За да имаш богатство, трябва да го поддържаш и да знаеш какво да правиш с него. Когато има желание, има и резултати. Община Пловдив в лицето на Иван Тотев имаше желание да се направи тази къща и тя се направи“, заяви реставраторът Джовани Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини