Помощта за българите в Донбас се бави 8 месеца

Помощта от 100 000 евро за българите в Донбас и Украйна не е достигнала до получателите си вече 8 месеца. За подготвяната помощ за сънародниците ни в района, където се водят военни действия, външният министър Даниел Митов заговори в началото на февруари. През юни закупуването и раздаването на помощите бяха възложени на БЧК, като идеята беше големи семейства, бедни и самотни възрастни хора да получат храни, дрехи, медикаменти и хигиенни пакети за деца. Оказа се, че Украйна има тежки бюрократични изисквания за внос на помощи, а районът, в който те трябваше да се раздават, е под властта на сепаратистите. За това бе решено да бъдат раздадени ваучери, с които да се купят храни и други стоки от първа необходимост, а МВнР пое диалога с украинските власти.

Заповедта е подписана от министър Даниел Митов и ваучерите трябва да стигнат до получателите до дни, коментираха от Външно за „Труд“. Тъй като раздаването на помощи по етнически принцип е дискриминиращо, те ще бъдат давани и на други нуждаещи, предимно в Одеска област. За това ще следи комитет, в който е включен и Антон Киссе - президент на Асоциацията на българите в Украйна и депутат в Радата. Това ще гарантира, че ваучерите ще достигнат и до етнически българи. Дипломати твърдят, че за забавянето са виновни властите в Украйна.

Преди дни помощи за отцепения от проруските сепаратисти Донбас започнаха да събират и движение "Че Гевара", и Съюзът на комунистите в България. Те ще се раздават от руския благотворителен фонд “Помощ за Донбас”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини