Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Борислав Ванков, кандидат за общински съветник от “Единни за промяна”: Боли ме за Видин

– Откъде сте, г-н Ванков. Доколкото знам не сте роден във Видин?

– Да, не съм роден тук, но моят баща е от Видин и аз изцяло се чувствам видинчанин. Майка ми е от Панагюрско. Дете съм на любовта. Родителите ми се залюбили в студентските си години и затова съм роден в София. След това по разпределение, както е било навремето, са изпратени в Панагюрище. Първите си пет годинки там съм живял и имам много ясни спомени. След това семейството ми се премести в град Златица. Основното си образование завърших там, а впоследствие родителите ми се установиха във Видин и тук учих в Английската езикова гимназия.

– С името и авторитета си застанахте твърдо зад единствената жена кандидат за кмет на Видин Росица Кирова. Защо? Познавахте ли я преди това?
– Още от ученическите си години имам много хубави спомени с Роси. Завършихме едно училище. Бяхме приятели с брат й. Тя беше по-голяма от нас. Слънчеви хора. Спомням си, че още в Английската гимназия Роси говореше изключително хубаво. Беше много красива кака. Заразителна личност. Още тогава се открояваше с манталитет, пленяваше. Чувството за справедливост и чест я открояваха от връстниците й. Беше умна и достойна личност. Талантлива и силно емоционална. След това пътищата ни се разделиха, но през 2003 г. отново се засякохме по време на предизборна кампания. Тогава й казах, че ми прилича на същото момиченце от някога, макар вече да бе родила второто си дете. Тя бе собственик на радио във Видин и много активно се бореше срещу тогавашния кмет и нередностите в управлението му. Борбената й натура не се промени през годините и тази нейна непримиримост към всичко пошло и порочно в местната власт продължи и когато стана общински съветник. Слава Богу, Роси не ми бе опозиция за работата ми като заместник-кмет на Видин. Сигурно, защото това, което правехме бе полезно за града и хората. Имах подкрепата й и не си спомням за решение, предложено от моя ресор, за което тя да е била против.

– Тези нейни качества ли ви накараха да станете част от екипа на “Единни за промяна”?
– О, не само тези. Тя винаги помагаше на много хора. И продължава. Работил съм като доброволец, като служител на БЧК и умея да ценя доброто в хората. А тя го носи в себе си. Още оттогава Роси непрекъснато помагаше на всички социални и културни институции – ще купи нови неща за филхармонията, ще помогне на читалище “Цвят” или ще осигури екипировка на спортния клуб… Роси подпомагаше и продължава да подпомага бедни деца, сираци да завършват образованието си във Видин. Кой друг кандидат го е направил?! Тя отделя цялата си заплата като общински съветник за чуждите деца, за които се грижи през всичките тези почти 10 години. Дарявала е и община Видин и Гражданска защита през далечната 2005 година, когато Видин бе под заплаха от наводнение и то при кмет, когото не харесваше и не подкрепяше. Тя тогава не попита колко. Каза: “Колкото имаме складиран пясък, давам всичко. Ще работим и вечер, и събота, неделя. Важното е да не спасим Видин и селата”. И никога повече не разказа за това. Никога не го изписа в публикация, не си окачи медал, не възропта, че е взето от личната й фирма и то огромно количество. Познавам служителите и. Роси много държи на хората си. Тя е изключително отговорен човек. Изисква и отговаря с отношение.

– По време на предизборните ви срещи с видинчани от думите ви личи голяма социална ангажираност и съпричастност към случващото се в града и общината. Толкова ли е важно това за вас?
– Няма как да не е важно. Ние живеем в град, в който, за съжаление, всички социални сфери и услуги, намират широко приложение. Така е, защото градът не се развива, няма икономка. Затова е необяснимо, мен ме боли как е възможно при тези тежки условия за видинчани, местната власт да изпуска проекти и услуги, които помагат за нормалния живот и съществуване на хората – деца, възрастни или хора с увреждания. Те имат достойно място в живота на Видин и могат да бъдат полезни, но трябва да им се помага. Безкористно, целогодишно, а не да ги търсим само по време на избори. 

– Вие сте експерт по европроектите. Защо толкова провалени проекти има община Видин?
– Работил съм по много европейски програми. Първите международни младежки обмени стартираха от община Видин и най-много от тях бяха извършени от нашата организация. Когато проектите се правят правилно и достигат до целевата група, то те наистина са смислени. А не да правим проекти, за да отчетем нещо и приберем парите. Сега се получава така, че с всичките предоставени средства по европейските програми вместо да се подобри положението на Видин, то има обратен ефект. Не мога да се съглася, че правим по-хубава градска среда, по сегашния проект на община Видин, след като тя не е пригодена за възрастните хора, за тези с увреждания. Това противоречи на европейските директиви. Излиза че, подобни проекти облагодетелстват финансово само отделна група хора, които забогатяват. А ефекта да е в полза на общността го няма. Много се ядосвам. Аз съм човек, който цени всяко нещо, което е градивно и полезно за хората.

– Ще дойде ли промяната с “Единни за промяна”?
– Да, абсолютно и категорично. Нашият кандидат за кмет Росица Кирова няма да тръгне да краде. За нея правилата са важни и за всеки. Имаме екип от хора, които милеят за Видин.

– Уверен сте?
– Аз съм оптимист. За мен, така се случи, че всеки Божи ден е борба. Всяка стъпка е борба и знам как тя се преодолява.

– А оптимист ли сте, че видинчани ще ви подкрепят, ще гласуват с бюлетина номер 11?
– Да, вярвам. Виждам как печелим доверието на все повече хора. Мисля, че младите хора на Видин този път ще излязат да гласуват. И няма да се поддадат на провокациите, скалъпените от мощни екипи компромати, слухове и легенди. Знаем, че опонентите ни са изнервени и трескаво готвят кал и помия. Липсват им аргументи. Видинчани обаче обичат града си, знам го, разбрал съм го. В нашия град има толкова умни, интелигентни млади хора. Познавам и много такива, които за съжаление, живеят извън Видин, там където са успели да намерят реализация. Но всички те не само не са забравили Видин, а продължават да живеят с неговите проблеми, съпричастни са и продължават да помагат с каквото могат на родния си град. Това говори само за едно – видинчани, където и животът да ги е пръснал по света, носят в душата си това прекрасно кътче на България. Родният си Видин. И ги боли за Видин.

***

Борислав Ванков е на 42 г. Юрист и общественик, с богат опит в работата с неправителствени организации и центрове за работа с деца и младежи. Бивш заместник-кмет на община Видин. Подготвил и спечелил всички проекти в социалната и културна сфера, които се реализират в община Видин през последните осем години. Семеен, баща на две дъщери. 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете