Ревизия на готовността ни за биотероризъм

На форум във ВМА с три парламентарни комисии

Бежанци с дизентерия също са опасност за общественото здраве

Проверка на готовността на България как и доколко може да отговори на биотероризъм на наша територия ще бъде направена на форум във ВМА от лекари, експерти и депутати от парламентарните комисии по здравеопазване, отбрана и вътрешна сигурност.

„Форумът ще се проведе след изборите“, заяви пред „Труд“ ген.-майор Николай Петров, началник на Военната болница. Най-напред ще се докладва каква е готовността на ВМА за действие в такива кризисни ситуации и какъв е капацитетът й.

„Ще бъде показан интегриран модел за поведение, в който са включени държавни органи на управление и различни лечебни заведения. Ще се посочи каква ще е субординацията и колаборацията“, изброи ген.-майор Петров. Специалните мерки се прилагат например при избухнали или внесени особено опасни инфекции като еболата. „Както и при заболявания, които не са толкова опасни, но пък са с изключително бързо разпространение и тежко протичане като дизентерията. А тя се среща сред бежанците“, обясни началникът на ВМА.

ОТ МЗ припомниха, че най-честите заболявания в Сирия са острите диарии, хепатит А, морбили, малария, лайшманиоза (кожната форма на паразитозата). „Ако у нас пристигнат бежанци с такива оплаквания, говорим за непредумишлено действие. Но, от друга страна, не изключваме вероятността и за други въздействия“, каза още генералът. И добави: „В такива случаи целта ни е първо да помогнем на самите бежанци и да ги предпазим от евентуално разпространение на епидемичен процес, а на второ място - да предпазим и населението ни.“

Ако се открият един, двама, десет или повече бегълци с опасни инфекции, има точно разработени разчети как да се действа. Т.е. колко лекари и други служители да се мобилизират, ясно е кое звено, с какви средства и личен състав ще реагира, кой ще дава нарежданията, а после и къде се транспортират опасните болни.

Едно наум

Бързо предаване при големи групи

В голяма опасност за населението ни може да се превърне и лечимо заболяване, което се предава сред хора като бежанците, които не живеят в нормални условия, а на групи, на път и при лоша хигиена. Така се стига до бързо пламване на болестта и сред местните хора, обясниха пред „Труд“ лекари.

Отношения

Обучаваме алжирски лекари

Специалисти от ВМА ще обучават алжирски военни лекари по медицината на катастрофите, бедствията и авариите, по хирургия, анестезиология и гастроентерология. Освен това техни медици ще могат да правят докторатите си във Военната ни болница, съобщиха за „Труд“ от академията.

„Нашите лекари ще демонстрират знанията и опита си в Алжир, но и ние ще учим от колегите там“, казаха още от ВМА.

В момента се подготвят конкретните предложения към Алжирската военномедицинска служба за съвместни обучения, които се очаква да започнат да се реализират от средата на 2016 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве