Оставиха в ареста девет от задържаните служители на ДАИ – Благоевград

Няма предпоставки за екстрадирането на Желяз Андреев, заяви Сотир Цацаров

Адвокатът на шофьорката от магистрала “‘Тракия”: Предприела е изпреварване, след което споменът й е неясен

Какво да правим с дете, което се буди в 4 ч през нощта

Сърбия трябва да присъства на срещата в София, заяви Вучич

Рибари в Силистра се оплакват от тормоз на румънски граничари

УНИЦЕФ: Едно от всяко седмо дете в света не е ваксинирано

Репортери без граници: Омразата към журналистите, която се засилва в Европа и САЩ, е заплаха за демокрациите България е на 111 място по свобода на печата в света

Евростат: Всеки трети българин живее в сериозен риск от бедност

Тръмп нарече Ким Чен-ун „много отворен“ и „много почтен“ човек

Най-малко 10 загинали при пожар в нелегален нефтен кладенец в Индонезия

Мач на кило кръв и метър кожа

“Левски” без загуба вече 21 години

Царица Елеонора се поболява на фронта Дължим спасяването на Боянската църква на втората съпруга на Фердинанд

На 25 април 2018 да почерпят

Ревизия на готовността ни за биотероризъм

На форум във ВМА с три парламентарни комисии

Бежанци с дизентерия също са опасност за общественото здраве

Проверка на готовността на България как и доколко може да отговори на биотероризъм на наша територия ще бъде направена на форум във ВМА от лекари, експерти и депутати от парламентарните комисии по здравеопазване, отбрана и вътрешна сигурност.

„Форумът ще се проведе след изборите“, заяви пред „Труд“ ген.-майор Николай Петров, началник на Военната болница. Най-напред ще се докладва каква е готовността на ВМА за действие в такива кризисни ситуации и какъв е капацитетът й.

„Ще бъде показан интегриран модел за поведение, в който са включени държавни органи на управление и различни лечебни заведения. Ще се посочи каква ще е субординацията и колаборацията“, изброи ген.-майор Петров. Специалните мерки се прилагат например при избухнали или внесени особено опасни инфекции като еболата. „Както и при заболявания, които не са толкова опасни, но пък са с изключително бързо разпространение и тежко протичане като дизентерията. А тя се среща сред бежанците“, обясни началникът на ВМА.

ОТ МЗ припомниха, че най-честите заболявания в Сирия са острите диарии, хепатит А, морбили, малария, лайшманиоза (кожната форма на паразитозата). „Ако у нас пристигнат бежанци с такива оплаквания, говорим за непредумишлено действие. Но, от друга страна, не изключваме вероятността и за други въздействия“, каза още генералът. И добави: „В такива случаи целта ни е първо да помогнем на самите бежанци и да ги предпазим от евентуално разпространение на епидемичен процес, а на второ място – да предпазим и населението ни.“

Ако се открият един, двама, десет или повече бегълци с опасни инфекции, има точно разработени разчети как да се действа. Т.е. колко лекари и други служители да се мобилизират, ясно е кое звено, с какви средства и личен състав ще реагира, кой ще дава нарежданията, а после и къде се транспортират опасните болни.

Едно наум

Бързо предаване при големи групи

В голяма опасност за населението ни може да се превърне и лечимо заболяване, което се предава сред хора като бежанците, които не живеят в нормални условия, а на групи, на път и при лоша хигиена. Така се стига до бързо пламване на болестта и сред местните хора, обясниха пред „Труд“ лекари.

Отношения

Обучаваме алжирски лекари

Специалисти от ВМА ще обучават алжирски военни лекари по медицината на катастрофите, бедствията и авариите, по хирургия, анестезиология и гастроентерология. Освен това техни медици ще могат да правят докторатите си във Военната ни болница, съобщиха за „Труд“ от академията.

„Нашите лекари ще демонстрират знанията и опита си в Алжир, но и ние ще учим от колегите там“, казаха още от ВМА.

В момента се подготвят конкретните предложения към Алжирската военномедицинска служба за съвместни обучения, които се очаква да започнат да се реализират от средата на 2016 г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.