Нов лифт среща туристите в Банско

Обновена 6-седалкова линия вози от Шилигарника до Тодорка

Зимният курорт Банско ще посрещне туристите с обновен лифт, който ще превозва скиорите от Шилигарника до Тодорка. С него ще се реши проблемът с опашките в планината, но не и на входа на зоната заради липса на втора кабинка.

Новият лифт е уникално съоръжение. За 4 месеца 50 души с помощта на хеликоптер успяха да издигнат 15 гигантски стълба - всеки с височина между 12 и 19,5 метра и средно тегло 10 тона, които ще държат на плещите си реконструираната въжена линия от Шилигарника до връх Тодорка.

Туристите вече ще бъдат извозвани от 6-седалков лифт на италианската фирма “Лайтнер”, който “пенсионира” досегашната 3-местна френска “Пома”, която обаче работи 32 години. 298 души (общо 75 седалки, по 6-има на качване и 2-ма на слизане) ще могат едновременно да се возят по 2300-метровото трасе, преодолявайки денивелация от 703 метра (началната станция е на 1720 метра надморска височина, а крайната - на 2423, само на 323 метра от върха).

Разстоянието ще се изминава за 6 минути, като за час лифтът (със скорост 6 м/сек) ще може да поеме човекопоток от 2000 души, вместо 800, които за досегашните 20 минути даже можеха да подремнат.

Къртовската работа между Шилигарника и Тодорка започна през юли с демонтажа на антиката “Пома”. Стълбовете в стръмната част бяха свалени с помощта на хеликоптер Ка-32 на българската авиокомпания “Би Ейч Хели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини