Без книжка след тежка катастрофа

Управляващите променят Наказателния кодекс

Отнемането на документ ще се обжалва пред съд

До 3 г. затвор за шофиране с над 60 км/ч над ограничението

Когато гражданин е обвиняем за катастрофа с превозно средство, при което има нанесена телесна повреда или причинена смърт, прокурорът ще има право да поиска отнемане на шофьорската му книжка. Такава поправка в Наказателно-процесуалния кодекс предлагат депутати от ГЕРБ, РБ и ПФ с внесени в парламента промени в Наказателния кодекс. Ремонтът на двата нормативни акта идва само няколко дни след като премиерът Бойко Борисов поиска по-жестоки мерки срещу виновниците за тежки произшествия. Санкцията ще важи и за правоспособност за управление на други видове транспортни средства, не само на моторни, става ясно от проекта.

Идеята е прокурорът по делото да може да поиска отнемане на документа на обвиняем и преди произнасяне на съда по конкретното дело. Гражданинът обаче ще има възможност да обжалва искането пред съда. Магистратите пък трябва да се произнесат веднага по казуза, става ясно от проектозакона.

Депутатите ще ремонтират и текста от НК за наказания при “непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото” и при “оказана съпротива” срещу орган на властта. Когато деянието е извършено при управление на МПС, в първия случай се предлага санкцията да е до 3 г. затвор, а във втория - до 5 г.

До 3 г. затвор ще е и наказанието, ако шофьор е хванат по законовия ред да кара с над 60 км/ч над позволената скорост за движение, става ясно от законопроекта на депутатите от мнозинството.

Управляващите искат и да премахнат възможността наказателно преследване срещу шофьор, причинил щети по непредпазливост, да се отменя по искане на пострадалия. Тази възможност ще отпада, ако в последните 5 г. има отменено вече обвинение по същия ред.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини