Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Валери Симеонов: Когато партньорите поискат да се оттегля от правителството, ще го направя

Конституцията и народът

Цачева пред Турбьорн Ягланд: Ще вземем под внимание кризата в Украйна и миграционния поток

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна с генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд. На разговора беше обсъдено предстоящото председателство на страната ни на Комитета на министрите на Съвета на Европа – ноември 2015 г. – май 2016 г., съобщиха от пресцентъра на парламента.

“Времето, в което живеем, ни поставя пред нови предизвикателства, свързани с кризата в Украйна, миграционния поток, който залива Европа, заплахата от радикализация, водеща до терористични действия, и всичко това ще бъде на вниманието на нашето председателство”, посочи председателят на Народното събрание.

Цецка Цачева препотвърди позицията на нашата страна за водещата роля на Съвета на Европа в процеса на утвърждаване на общоевропейското демократично пространство, основаващо се на принципите на демокрацията, на политическия плурализъм, на върховенството на закона, на защита на правата и свободите на гражданите. Тя посочи, че председателството ще работи и за засилване на взаимодействието с другите международни организации – ООН, ОССЕ, ЕС.

Председателят на парламента отбеляза, че изведените приоритети във втория доклад на Генералния секретар, посветен на „Състоянието на демокрацията, правата на човека и върховенството на закона”, са изключително актуални за нашата страна. Споделям Вашата теза, че сигурността на всяка държава зависи от сигурността на нейните съседи, допълни Цецка Цачева и отбеляза, че тези теми ще бъдат обсъждани и по време на българското председателство.

Председателят на парламента информира, че за Народното събрание основен приоритет и законодателна цел за есенната сесия е продължаване на реформата в съдебната власт. Цецка Цачева посочи, че Народното събрание одобри на първо четене измененията в Конституцията за разделяне на съдийската и прокурорската колегия. Амбицията ни е до края на сесията промените да бъдат окончателно гласувани, допълни тя.

Целта на промените в Конституцията по думите й е да се засили независимостта и обективността на съда и да се подобри процесът на професионалното израстване на съдиите, прокурорите и разследващите магистрати.

Цецка Цачева изрази задоволство от съвместната работа с Венецианската комисия като институция на Съвета на Европа.

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд отбеляза, че целта на посещението е да бъдат обсъдени приоритетите и инициативите на българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Той изрази задоволство от добрата подготовка на предстоящото председателство. Приоритети на председателството ще бъдат защита правата на детето и разширяване на достъпа до култура на младите хора, защита на медиите от външно влияние и защита на уязвимите групи.

Сред темите на разговора днес бяха и имунитетът на народните представители и магистратите, свободата на словото и бежанската вълна в Европа. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева отбеляза, ча нашата страна полага максимални усилия в изпълнение на международните си ангажименти – от една страна, да гарантира подслон на бежанците, а от друга – да не допуска радикални елементи на територията на България.

Не е по силите на която и да е европейска държава да се справи сама с този проблем, сега е моментът да бъде проявена европейска солидарност и да се търси общо решение, подчерта тя. Цецка Цачева посочи, че страната ни има добра комуникация и взаимодействие с Турция. Ситуацията е под контрол, процесът е управляем, но това е за сметка на усилия и ресурси и от страна на нашата държава, отбеляза председателят на парламента.

В разговора участва и ръководителят на делегацията в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Джема Грозданова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.