Цачева пред Турбьорн Ягланд: Ще вземем под внимание кризата в Украйна и миграционния поток

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна с генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд. На разговора беше обсъдено предстоящото председателство на страната ни на Комитета на министрите на Съвета на Европа - ноември 2015 г. – май 2016 г., съобщиха от пресцентъра на парламента.

"Времето, в което живеем, ни поставя пред нови предизвикателства, свързани с кризата в Украйна, миграционния поток, който залива Европа, заплахата от радикализация, водеща до терористични действия, и всичко това ще бъде на вниманието на нашето председателство", посочи председателят на Народното събрание.

Цецка Цачева препотвърди позицията на нашата страна за водещата роля на Съвета на Европа в процеса на утвърждаване на общоевропейското демократично пространство, основаващо се на принципите на демокрацията, на политическия плурализъм, на върховенството на закона, на защита на правата и свободите на гражданите. Тя посочи, че председателството ще работи и за засилване на взаимодействието с другите международни организации - ООН, ОССЕ, ЕС.

Председателят на парламента отбеляза, че изведените приоритети във втория доклад на Генералния секретар, посветен на „Състоянието на демокрацията, правата на човека и върховенството на закона”, са изключително актуални за нашата страна. Споделям Вашата теза, че сигурността на всяка държава зависи от сигурността на нейните съседи, допълни Цецка Цачева и отбеляза, че тези теми ще бъдат обсъждани и по време на българското председателство.

Председателят на парламента информира, че за Народното събрание основен приоритет и законодателна цел за есенната сесия е продължаване на реформата в съдебната власт. Цецка Цачева посочи, че Народното събрание одобри на първо четене измененията в Конституцията за разделяне на съдийската и прокурорската колегия. Амбицията ни е до края на сесията промените да бъдат окончателно гласувани, допълни тя.

Целта на промените в Конституцията по думите й е да се засили независимостта и обективността на съда и да се подобри процесът на професионалното израстване на съдиите, прокурорите и разследващите магистрати.

Цецка Цачева изрази задоволство от съвместната работа с Венецианската комисия като институция на Съвета на Европа.

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд отбеляза, че целта на посещението е да бъдат обсъдени приоритетите и инициативите на българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Той изрази задоволство от добрата подготовка на предстоящото председателство. Приоритети на председателството ще бъдат защита правата на детето и разширяване на достъпа до култура на младите хора, защита на медиите от външно влияние и защита на уязвимите групи.

Сред темите на разговора днес бяха и имунитетът на народните представители и магистратите, свободата на словото и бежанската вълна в Европа. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева отбеляза, ча нашата страна полага максимални усилия в изпълнение на международните си ангажименти – от една страна, да гарантира подслон на бежанците, а от друга – да не допуска радикални елементи на територията на България.

Не е по силите на която и да е европейска държава да се справи сама с този проблем, сега е моментът да бъде проявена европейска солидарност и да се търси общо решение, подчерта тя. Цецка Цачева посочи, че страната ни има добра комуникация и взаимодействие с Турция. Ситуацията е под контрол, процесът е управляем, но това е за сметка на усилия и ресурси и от страна на нашата държава, отбеляза председателят на парламента.

В разговора участва и ръководителят на делегацията в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Джема Грозданова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини