Село губи съдебна битка за депо за отпадъци край "Струма"

Инициативният комитет "Бъдеще за Джерман", обявил се преди две-три години срещу изграждането на депо за отпадъци край селото, губи съдебната битка по изграждането на обекта - състав на административния съд в Перник отхвърли жалбата му срещу положителната оценка за ОВОС, издадена от РИОСВ. На няколко пъти местните организираха блокада на главен път Е-79, обявяваха гражданско неподчинение, накрая се стигна и до съда.

Според проекта бъдещата инсталация за депониране и преработка на отпадъците на 6 общини от Кюстендилска област ще е върху терен от 170 декара, който отстои от автомагистрала "Струма" на 200 м., на 150 м. от река Джерман и на 500-600 м. от селото. Над 1500 души и от съседните села Усойка и Крайни дол се включиха в подписката срещу проекта "Джерман" който е в драстично нарушение на екоизискванията.

Ще обжалваме пред Върховния административен съд - макар,че при това управление нямаме шанс да спечелим битката. Все пак се надяваме бъдещият общински съвет в Дупница да застане на наша страна и депото да не се строи, каза шефът на "Бъдеще за Джерман" Борислав Тасков вчера. Според съдебното решение комитетът трябва да плати и 1550 лева разноски по делото - те ще бъдат събрани от привърженици на комитета против депото. Иначе самото депо ще струва към 32 мил. лева по програмата "Околна среда".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони