Българските антарктици стигнаха до остров Ливингстън

Скатов се подготвя за изкачването на 14-ия си връх

Шеф на „Нисан“ арестуван за измами Укривал доходи и харчел фирмени пари за лични нужди

Испания иска гаранции за Гибралтар в проектоспоразумението за Брекзит

Обучават лекари и психолози за ранно откриване на депресия

Соня Йончева идва в България Звездната прима пристига за кинопремиера

Над 200 ученици се запознаха с културата и традициите на Австрия Областният управител на Велико Търново проф.Любомира Попова прие посланика на Австрия

22 г. затвор за двама трафиканти на хероин

Германия прекрати оръжейния експорт за Саудитска Арабия

Млади изследователи от Стопанска академия представиха свои разработки Творческите работи бяха презентирани на 11-та докторантска научна сесия

КПКОНПИ е внесла иск за отнемане на имущество от Евелин Банев-Брендо и семейството му на стойност 23 275 542 лева

Гуардиола виновен за кризата на Германия

Искат забрана на Иванчева и Петрова да напускат страната

Треньорска рокада в „Левски“ заради вратарите, Михайлов пред подпис

Специализираната прокуратура с подробности за ареста на Петко Дюлгеров

Треска за находката на века – гроба на Нефертити

Египет проверява теория за скрити камери до гробницата на Тутанкамон

Легендарната царица станала фараонът Сменхкара, смята британски египтолог

Египет се надява скоро да обяви „находката на века“ в гробницата на Тутанкамон, където британският археолог Никълъс Рийвс смята, че в скрита камера се намира гробът на легендарната царица Нефертити.

В близките дни се очаква властите да одобрят окончателно използването на радари и инфрачервена термография – технологии, които безконтактно биха могли да докажат теорията на англичанина за две помещения, долепени до погребалната камера на момчето цар. Така популярно наричат фараона Тутанкамон, който умира на през 1323-1324 г. Преди новата ера след едва 9 години на трона. Почти непокътната, гробницата му е открита през ноември 1922 г. в Долината на царете край Луксор от друг британски египтолог – Хауърд Картър.

Сега сънародникът му Рийвс смята, че тя крие и друга тайна. Изследвайки нови снимки с висока разделителна способност, той забелязал невидими с просто око пукнатини в погребалната камера на Тутанкамон. Те били много прави линии, перпендикулярни на пода (виж графиката). Това го навежда на мисълта, че до камерата има долепени други помещения. В край на септември той посети Египет и с египетския министър по антиките Махмуд ал Дамати отидоха в гробницата на Тутанкамон. „Ако открием нещо, това ще е най-важната находка на XXI век“, каза министърът.

Рийвс предполага, че вероятно ще се натъкнат на гроба на Нефертити. До момента за нея не са открити исторически и археологически данни как и къде е починала, нито къде е погребана. Нефертити, която била известна с красотата си и е изобразена на прочутия бюст на 3300 години, съхраняван в музей в Берлин, била главната съпруга на фараона Аменхотеп IV (по-късно Ехнатон), който въвежда ранна форма на монотеизма. Той е наследен от владетел, известен като Сменхкара, а след него идва Тутанкамон, за когото мнозина смятат, че е син на Ехнатон.

Рийвс твърди, че Сменхкара всъщност е Нефертити. „Тя изведнъж изчезва, сочат неотдавна открити надписи. Аз мисля, че не изчезва, а просто сменя името си“, обясни той теорията си. След смъртта й Тутанкамон отговарял за погребението й, а след като и той умрял, някой решил просто да разшири гробницата на Нефертити, гласи хипотезата му.

„Съгласен съм с него, вероятността да има нещо зад стените е над 70 на сто“, каза египетският министър Дамати. Но според нето, ако някой е погребан там, това ще е вероятно Кия – майката на Тутанкамон, както смятат някои египтолози и друга съпруга на Ехнатон, или Меритатен – дъщеря на Нефертити.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.