Треска за находката на века - гроба на Нефертити

Египет проверява теория за скрити камери до гробницата на Тутанкамон

Легендарната царица станала фараонът Сменхкара, смята британски египтолог

Египет се надява скоро да обяви "находката на века" в гробницата на Тутанкамон, където британският археолог Никълъс Рийвс смята, че в скрита камера се намира гробът на легендарната царица Нефертити.

В близките дни се очаква властите да одобрят окончателно използването на радари и инфрачервена термография - технологии, които безконтактно биха могли да докажат теорията на англичанина за две помещения, долепени до погребалната камера на момчето цар. Така популярно наричат фараона Тутанкамон, който умира на през 1323-1324 г. Преди новата ера след едва 9 години на трона. Почти непокътната, гробницата му е открита през ноември 1922 г. в Долината на царете край Луксор от друг британски египтолог - Хауърд Картър.

Сега сънародникът му Рийвс смята, че тя крие и друга тайна. Изследвайки нови снимки с висока разделителна способност, той забелязал невидими с просто око пукнатини в погребалната камера на Тутанкамон. Те били много прави линии, перпендикулярни на пода (виж графиката). Това го навежда на мисълта, че до камерата има долепени други помещения. В край на септември той посети Египет и с египетския министър по антиките Махмуд ал Дамати отидоха в гробницата на Тутанкамон. "Ако открием нещо, това ще е най-важната находка на XXI век", каза министърът.

Рийвс предполага, че вероятно ще се натъкнат на гроба на Нефертити. До момента за нея не са открити исторически и археологически данни как и къде е починала, нито къде е погребана. Нефертити, която била известна с красотата си и е изобразена на прочутия бюст на 3300 години, съхраняван в музей в Берлин, била главната съпруга на фараона Аменхотеп IV (по-късно Ехнатон), който въвежда ранна форма на монотеизма. Той е наследен от владетел, известен като Сменхкара, а след него идва Тутанкамон, за когото мнозина смятат, че е син на Ехнатон.

Рийвс твърди, че Сменхкара всъщност е Нефертити. "Тя изведнъж изчезва, сочат неотдавна открити надписи. Аз мисля, че не изчезва, а просто сменя името си", обясни той теорията си. След смъртта й Тутанкамон отговарял за погребението й, а след като и той умрял, някой решил просто да разшири гробницата на Нефертити, гласи хипотезата му.

"Съгласен съм с него, вероятността да има нещо зад стените е над 70 на сто", каза египетският министър Дамати. Но според нето, ако някой е погребан там, това ще е вероятно Кия - майката на Тутанкамон, както смятат някои египтолози и друга съпруга на Ехнатон, или Меритатен - дъщеря на Нефертити.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл