Премиерът ще настоява в Брюксел за допълнително финансиране за по-слабо развитите райони у нас

Помагат на бизнес идеи в тютюневите региони 1500 възрастни с безплатен медицински преглед

В Пловдивско готвят протести заради винетка за 200-метров път

Прокуратурата повдигна задочни обвинения на трима руснаци за натравянето на Гебрев Бизнесменът преживял още четири други опита за покушение, два - в чужбина

Прожектират „Паразит“ първо в Бургас

Младен Маринов: По официалните канали няма запитвания от испанските власти за Бойко Борисов

Ограбиха белгийски бизнесмен в жилищен вход в Търговище

Фандъкова: Не прави чест на никого да провежда партийно шествие в Деня на Левски

Шумен на 14-то място по заплати

Наградиха кола, която се кара без книжка Citroen Ami One дава свобода на движение в града

Задържаха мъж, заплашил с убийство съдия от СГС

Младеж налетял да бие баба си, взела му наркотиците

Частен охранител нападна полицаи в Горна Оряховица Униформените открили стрелба по гарда

Трамвай помете дете в центъра на София (СНИМКИ)

Херо Мустафа отиде в Хасково, за да се срещне с 15-годишна ученичка

Треска за находката на века – гроба на Нефертити

Египет проверява теория за скрити камери до гробницата на Тутанкамон

Легендарната царица станала фараонът Сменхкара, смята британски египтолог

Египет се надява скоро да обяви „находката на века“ в гробницата на Тутанкамон, където британският археолог Никълъс Рийвс смята, че в скрита камера се намира гробът на легендарната царица Нефертити.

В близките дни се очаква властите да одобрят окончателно използването на радари и инфрачервена термография – технологии, които безконтактно биха могли да докажат теорията на англичанина за две помещения, долепени до погребалната камера на момчето цар. Така популярно наричат фараона Тутанкамон, който умира на през 1323-1324 г. Преди новата ера след едва 9 години на трона. Почти непокътната, гробницата му е открита през ноември 1922 г. в Долината на царете край Луксор от друг британски египтолог – Хауърд Картър.

Сега сънародникът му Рийвс смята, че тя крие и друга тайна. Изследвайки нови снимки с висока разделителна способност, той забелязал невидими с просто око пукнатини в погребалната камера на Тутанкамон. Те били много прави линии, перпендикулярни на пода (виж графиката). Това го навежда на мисълта, че до камерата има долепени други помещения. В край на септември той посети Египет и с египетския министър по антиките Махмуд ал Дамати отидоха в гробницата на Тутанкамон. „Ако открием нещо, това ще е най-важната находка на XXI век“, каза министърът.

Рийвс предполага, че вероятно ще се натъкнат на гроба на Нефертити. До момента за нея не са открити исторически и археологически данни как и къде е починала, нито къде е погребана. Нефертити, която била известна с красотата си и е изобразена на прочутия бюст на 3300 години, съхраняван в музей в Берлин, била главната съпруга на фараона Аменхотеп IV (по-късно Ехнатон), който въвежда ранна форма на монотеизма. Той е наследен от владетел, известен като Сменхкара, а след него идва Тутанкамон, за когото мнозина смятат, че е син на Ехнатон.

Рийвс твърди, че Сменхкара всъщност е Нефертити. „Тя изведнъж изчезва, сочат неотдавна открити надписи. Аз мисля, че не изчезва, а просто сменя името си“, обясни той теорията си. След смъртта й Тутанкамон отговарял за погребението й, а след като и той умрял, някой решил просто да разшири гробницата на Нефертити, гласи хипотезата му.

„Съгласен съм с него, вероятността да има нещо зад стените е над 70 на сто“, каза египетският министър Дамати. Но според нето, ако някой е погребан там, това ще е вероятно Кия – майката на Тутанкамон, както смятат някои египтолози и друга съпруга на Ехнатон, или Меритатен – дъщеря на Нефертити.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.