Възстановяват празника на Търновския гарнизон след 68 години прекъсване

Празникът на Търновския гарнизон ще бъде възстановен във Велико Търново след 68-годишно прекъсване. Това обяви във вторник подполковник Евгени Пенчев от Националния военен университет /НВУ/ "Васил Левски".

Той припомни, че бойният празник на търновските полкове започва да се чества на 20 октомври 1914 г или 2 г след боя за Бунархисар. "Тогава във Велико Търново са базирани 18-ти етърски пехотен полк и 20-ти добруджански полк. Празникът се е чествал до 1947 г. Започвал е винаги с църковна служба, военен парад, факелно шествие с участието на цялото гражданство, с хора и тържества", обясни подполковник Пенчев.

По идея на Съюза на офицерите от запаса и резерва ще бъде организиран акт по възстановяването на празника. Той ще се състои на 16 октомври в залата на Музикално драматичния театър "Константин Кисимов". Доц. Марко Златев ще припомни победите на българското войнство и богата история на търновския гарнизон, чийто състав през годините е достигал до 6 полка.

Началникът на НВУ бригаден генерал Пламен Богданов ще обяви възстановяването на празника, а концерт ще изнесе фестивалният духов военен оркестър към военния ВУЗ.

В момента търновският гарнизон включва 13 военни формирования, като в състава му е и Националния военен университет. Идеята на организаторите и община Велико Търново е от догодина да се възстанови традицията и празникът да се чества ежегодно на 20 октомври.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони