Родители на опашка за детски добавки

Родителите, които получават детски добавки, ще трябва отново да подават документи за отпускането им след 1 януари 2016 г. Това съобщи “Форумнюз”. През м.г. около 524 000 семейства са получавали добавки за 780 000 деца.

Повторното кандидатстване се налага заради промени в Закона за семейни помощи за деца, в който се въведоха нови изисквания за подпомагане, обясниха пред „Труд“ от Агенцията за социално подпомагане, която изплаща помощите. Новият ред изисква и нова преценка кой има право да получава детски добавки. Освен това ще има и нови образци на заявление-декларацията, с които родителите кандидатстват за помощта.

В закона е записано, че документите за отпускане на помощи след 31 декември ще се приемат по график, утвърден от социалния министър. Засега в закона не се предвижда преходен период за подаването на новите заявления, така че детските да не се спират, ако родителите закъснеят.

“Никой няма да загуби помощите си”, каза изп. директор на АСП Ивайло Иванов пред “Труд”. Според него няма да се наложи всички имащи право на подпомагане да подават нови документи. “Ще направим процедурата максимално облекчена. Ако се наложи, ще предвидим гратисен период за повторно кандидатстване”, каза Иванов. Яснота по темата щяло да има до десетина дни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини