Мария Шарапова обяви края на кариерата си

Министър Димитров предупреди кметовете да не се оскъпяват проекти за рекултивация на депа

14 дни изолация за блокираните туристи, сред които и българско семейство, в хотела в Тенерифе Четирима се вече заразените с коронавирус

Президентът Радев: България е сред първите държави, установили дипломатически отношения с Кипър

Китайци раздават маски на българи, проверяващи кораба им в Бургас

9 варненци са в болница, изследват ги за коронавирус

Партията „Има такъв народ“ на Слави Трифонов подава в петък документи за регистрация в съда

Трима търговци на млечни продукти на съд за данъчни измами, ощетили бюджета с близо 1,2 млн. лв.

Самоуби се бивш шеф на ВиК „Йовковци“ във Велико Търново Никола Русев бе подсъдим за безстопанственост за над 800 000 лева

БЧК няма запас от защитни маски Закон трябва да защити доброволците от уволнение, призова акад. Христо Григоров

Доклад на ЕК: България постига важен напредък в укрепването на финансовия сектор Структурни реформи и допълнителни инвестиции са необходими за повишаване на производителността, съветват от Брюксел

Взеха проба за коронавирус на ученик от Хасково след завръщане от лагер

Засякоха мъртво пиян шофьор без книжка

Паника във Видин заради коронавируса, искат спешно заседание на общинския съвет

България и Гърция засилват сътрудничеството в транспорта, туризма и инвестициите

Проф. Божидар Димитров: Реставрацията на Ларгото не е бутафория

Думата „бутафория“ се използва пресилено. Тя означава имитация с леки подръчни материали – шперплат, картон, пластмаса и др. Реставрацията на Ларгото не е бутафория. Това каза проф. Божидар Димитров, директор на НИМ в студиото на БТВ.

Вие можете ли да кажете как е изглеждало Ларгото в Древен Рим?, попита директорът на НИМ. Димитров заяви, че хората, които са надигнали глас срещу реставрацията не са експерти и не бива да дават мнението си.

„Манол, Глишев е известен столичен безделник, а не гражданин, а на Мария Щурова фамилията й показва, колкото е нормална. Те взимат отношение по въпроси, за които нямат образование и компетентност“.

Още вчера зам.кметът на София по култура Тодор Чобанов също коментира, че има забележки по реставрацията и ще настоява за корекции.

„Планът за възстановяване на Ларгото е направен от арх. Китов, който е един от най-големите ни архитекти. Откъде да намериш римски тухли днес, за да изглежда достоверно“, попита проф. Димитров.

За фугите с хоросан, които не се понравиха на столичани, професорът каза: „Така строят римляните. 27 пъти се промени температурата през годината, а хоросанът се разпада. Стъклен покрив няма да свърши работата, само ще го насерат гълъбите“. Божидар Димитров увери, че опасенията, че културното наследство ще се загуби са безпочвени.

„Ще се гордеем със съграденото и ще бъде туристическа атракция. Древната история не може да бъде унищожена, тя остава в документите. На финала на разговора той увери, че Ларгото на София не се превръща в Палмира. Вчера министърът на културата Вежди Рашидов разпореди временното спиране на работата по консервацията и реставрацията на открития музей на столичното Ларго.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.