Проф. Божидар Димитров: Реставрацията на Ларгото не е бутафория

Думата "бутафория" се използва пресилено. Тя означава имитация с леки подръчни материали - шперплат, картон, пластмаса и др. Реставрацията на Ларгото не е бутафория. Това каза проф. Божидар Димитров, директор на НИМ в студиото на БТВ.

Вие можете ли да кажете как е изглеждало Ларгото в Древен Рим?, попита директорът на НИМ. Димитров заяви, че хората, които са надигнали глас срещу реставрацията не са експерти и не бива да дават мнението си.

"Манол, Глишев е известен столичен безделник, а не гражданин, а на Мария Щурова фамилията й показва, колкото е нормална. Те взимат отношение по въпроси, за които нямат образование и компетентност".

Още вчера зам.кметът на София по култура Тодор Чобанов също коментира, че има забележки по реставрацията и ще настоява за корекции.

"Планът за възстановяване на Ларгото е направен от арх. Китов, който е един от най-големите ни архитекти. Откъде да намериш римски тухли днес, за да изглежда достоверно", попита проф. Димитров.

За фугите с хоросан, които не се понравиха на столичани, професорът каза: "Така строят римляните. 27 пъти се промени температурата през годината, а хоросанът се разпада. Стъклен покрив няма да свърши работата, само ще го насерат гълъбите". Божидар Димитров увери, че опасенията, че културното наследство ще се загуби са безпочвени.

"Ще се гордеем със съграденото и ще бъде туристическа атракция. Древната история не може да бъде унищожена, тя остава в документите. На финала на разговора той увери, че Ларгото на София не се превръща в Палмира. Вчера министърът на културата Вежди Рашидов разпореди временното спиране на работата по консервацията и реставрацията на открития музей на столичното Ларго.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини