Архитекти от цял свят искат да проектират новата библиотека на Варна

Изключителен интерес е предизвикал конкурсът за проект на новата библиотека на Варна, съобщи в интервю за Дарик главният архитект на общината . За момента има около 400 ателиета и архитекти от САЩ, Китай, Русия, Латинска Америка и почти всички европейски страни, които са проявили интерес. По думите на Бузев, желаещите да участват в конкурса ще се увеличават.

Конкурсът е организиран със съдействието на Камарата на архитектите в България и архитектурната група WhATA.

Новата сграда на варненската регионална библиотека ще бъде първата, построена в България за последните 30 години. Зоната, обект на конкурса, е заключена между улиците бул. "Осми приморски полк", ул. "Братя Миладинови", ул. "Проф. Марин Дринов" и сградата на община Варна.

Предвижда се надземното застрояване да бъде с максимална разгъната застроена площ 18.5 хил. кв.м, подземен обществен паркинг на 3 нива за 350 автомобила с площ 11 хил. квадратни метра и капацитет за съхранение на близо 1.3 млн. библиотечни документа (при 866 хил. в момента). Обща инвестиция за осъществяване на сградата и околното пространство е 40 млн. лв.

Журито, което ще оценява кандидатите, ще е международно.

Наградният фонд, предвиден за участниците в конкурса е в размер на 20 хил. лв. за първата награда и по 10 хил. лв. за класираните на второ и трето място. Победителят в конкурса се очаква да бъде обявен на 30 ноември, като след това той ще бъде поканен за договаряне с община Варна за изготвяне на технически и работен проект на бъдещата нова градска библиотека.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини