Честит рожден ден на Мечо Пух

Днес любимият на поколения деца Мечо Пух навършва 89 години. На този ден през 1926 г., излиза първото издание на книжката от английския писател Алън Александър Милн.

Историята за плюшеното мече Мечо Пух, Кристофър Робин и техните приятели от Голямата гора постига незабавен успех както в Европа, така и в САЩ. Продажбите й чупят всички рекорди в рамките на две години след първата й поява.

Идеята за "Мечо Пух" се ражда през 1924 година след семейна разходка до Лондонската зоологическа градина, когато Кристофър Робин Милн, синът на писателя А.А. Милн, се запознава с мечока Уини. Кристофър се привързва силно към Уини и започва да го посещава често, като понякога дори влиза в клетката му.

Скоро сменя името на любимото си плюшено мече Едуард с Уини Пух (Winnie the Pooh), в чест на приятеля си от зоологическата градина.

Съществуват две версии за появата на втората част от името - Пух. Според едната, Пух е името на играчка лебед, която Кристофър по-рано е имал, а според другата - "пух" е звукът, който Мечето Едуард е издавало, за да пъди мухите от носа си.

Алан А. Милн се вдъхновява от приятелството на сина си с мечката Уини и от игрите му с плюшения Пух и започва да ги описва. Появяват се историите за приключенията на Мечо Пух, Кристофър Робин и техните приятели от Гората - Прасчо, Йори, Тигър, Кенга и Ру. Други герои от книгата, като Заека и Бухала, са вдъхновени от истински животни, виждани в покрайнините на гората Ашдаун.

През 1966 г. се появява и първият филм на "Дисни" с героите от Голямата гора. Късометражната лента има различен отзвук в САЩ и Англия - американците са очаровани, докато англичаните намират, че филмът омаловажава шедьовъра на Милн.

През 1996 г. от "Дисни" заявяват, че Мечо Пух е надминал по популярност всички други Дисни герои, с изключение на Мики Маус. Според данни на списание "Форбс" от 2005 г., индустрията с марката на Пух носи на компанията годишни приходи от над 5 млрд. щатски долара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл