Със самолет или с автобус в Европа?

Наближават зимните празници и много хора започват да планират коледните и новогодишни екскурзии и почивки. Един от основните въпроси, за които трябва да се вземе решение е как да се пътува – с автобус или самолет, като обикновено дилемата е с кое да се направи компромис – с удобството или с цената. Общото мнение е, че със самолет е по-бързо и удобно, но доста по-скъпо, но така ли е наистина?

На този въпрос се опитват да отговорят от портала за пътуване Evtini-samoletni-bileti.net в скорошно и първо по рода си изследване на пазара на пътувания у нас. В проучването се сравняват цената и времето за пътуване с автобус и със самолет от София до 20 от най-популярните дестинации в Европа - Лондон, Париж, Рим, Барселона, Берлин, Венеция, Милано, Виена, Цюрих, Варшава, Будапеща, Брюксел, Амстердам, Атина, Истанбул, Мадрид, Мюнхен, Франкфурт на Майн, Прага, Лисабон.

Резултатите показват, че в точно 50% от случаите пътуването със самолет до дадена дестинация е по-евтино от това с автобус, като при това, цената е средно с 43% по-евтина.

В останалите случаи – когато пътуването с автобус излиза по-евтино, то е средно с 54% по-евтино отколкото достигането до същата дестинация със самолет.

Що се отнася до времето, прекарано в пътуване, то автобусният превоз отстъпва при всички от разгледаните дестинации, като пътуването с автобус е средно с 21 часа по-дълго, отколкото това със самолет. Най-малка е разликата при пътуване до Будапеща – само 1.3 часа (заради липсата на директни полети). Атина е на второ място, като разликата между пътуване с автобус и самолет от София до Атина е само 8 часа.

Ако се вземат предвид и двата фактора – цена и време, то се оказва, че като съотношение цена/време е по-удачно да изберете пътуване с автобус до Истанбул, Венеция и Будапеща и пътуване със самолет до останалите 17 дестинации.

При проучването за база за сравнение е използвана цената на пътуването за еднопосочен билет за един брой пълнолетен пътник с включени всички такси и комисионни. Цените за самолетни билети са при резервация около 2 месеца преди датата на пътуването, като няма гаранция, че същите ще са достъпни във всеки период от годината. Не се прави разлика между пътуване с нискотарифна авиокомпания и традиционна авиокомпания.

Тъй като при отчитане на времето за пътуване със самолет е редно да се отчете по-бавния процес при заминаване и при слизане – чек ин, багаж, проверка за сигурност и т.н. спрямо същия процес с автобус, към всички времена за летене са добавени 2 часа отгоре с цел да се отчете този фактор.

Пълната информация за цените и времето на пътуване и за методологията на проучването е достъпна на адрес:

https://www.evtini-samoletni-bileti.net/statii/samolet-ili-avtobus-evropa

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини