Йорданка Фандъкова: Реновирането на училищните дворове и физкултурни салони са новите ни приоритети в сферата на образованието

„През изминалите години насочихме своите усилия към дейности, свързани със сигурността на сградите на училищата и детските градини, както и внедряването на мерки за енергийна ефективност. Ремонтирахме над 170 сгради. Целта ни е в следващите години да въведем мерки за енергийна ефективност в 90% от общинските училища и детски градини“, това каза Йорданка Фандъкова, кандидат за кмет на София от ГЕРБ, по време на среща с учители и директори на столични училища и детски градини. Фандъкова се обърна към директорите с думите, че София е лидер в сферата на образованието, че те показват едни от най-добрите практики за добро образование и е уверена, че добрите оценки и резултати ще продължат благодарение на общата работа.

„Затова и ние продължаваме строителството и модернизирането на училищата и детските градини. Знаете, че построихме 80 нови сгради на детски градини за последните години и 3 нови училища. Готови сме и с проектите за още 5 нови сгради към общински училища. Това са: 9-та Френска езикова гимназия, I Английска езикова гимназия, 171 ОУ, 43 ОУ, 133 СОУ“, каза Фандъкова. „Разработихме и нова програма, с която да започнем реновиране на училищните дворове и спортните игрища, за да могат децата да провеждат тренировките си в среда, която е удобна и сигурна“, каза Фандъкова. Вече са разработени първите проекти за реновиране на 24 училища и детски градини, в районите, включени в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Това са районите „Красна поляна“, „Надежда“, „Връбница“ и „Илинден“. Подготвени са проекти за изграждане и за реновиране на 16 ученически плувни басейна и за изграждане на нови 10 физкултурни салона в районите „Илинден“, „Студентски“, „Красно село“, „Витоша“, „Кремиковци“, „Сердика“, „Люлин“, „Нови Искър“, „Връбница“, „Овча купел“ и „Искър“.

„Работим активно във всички райони на София и резултатите от работата ни досега го показват. За мен лично проектите за внедряване на енергийна ефективност в сградите на училищата са изключително важни, защото те спестяват между 30 и 50% от разходите за отопление, а тези спестени средства остават в бюджета на училището, за да бъдат инвестирани в образователни дейности“, каза Йорданка Фандъкова.

В срещата участваха и кандидатът за кмет на район „Слатина“, издигната от ГЕРБ, Наталия Стоянова, както и кандидатите за общински съветници от ГЕРБ Малина Едрева, Нина Чанева, Мита Георгиева, Елизабет Петрова, Любомир Вангелов, Живка Новкова и народните представители от ГЕРБ Милена Дамянова и Георг Георгиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини