Сиртуиновата диета, с която Адел отслабна с 46 кг Певицата приема по 1000 калории дневно

Четирима задържани за склоняване към проституция при спецакция в Пловдив

Венци Венц с ново гадже в Ница

Жертвите на коронавируса в Италия станаха две

Италианците купуват най-много нови мотоциклети в ЕС Търсенето на малки електрически скутери в Европа скача с 50%

Камерите на тол системата ще подпомагат работата и на МВР и Агенция „Митници“

Двама мъже ограбиха белгиец в Търговище

Контрера от ВМРО: До дни ще бъдат установени и задържани мъжете, които съблякоха момче в автобус на градския транспорт

Маскирани отвлякоха непълнолетно момиче в Димитровград

Гръцката полиция разби мрежа за фалшив алкохол, има арестувани българи

Любимите рецепти на Анна Петрова

Жени Калканджиева бори тероризма в „Ятаган“

Битото и съблечено момче: Прибрах се с едно яке, което ми дадоха, за да не ми е студено

Премиерът Борисов: Българското правителство продължава да работи усилено по мерките за влизането ни в чакалнята на еврозоната

Установена е самоличността на убития в София 48-годишен мъж

Общински инспекторат поема контрола на обществения ред във Варна

По искане на Иван Портних санкцията за кола в градинка скочи до 800 лв.

От началото на 2015 година до 6 октомври 1176 водачи са получили актове за неправилно паркиране във Варна. 302 от тях са в Морската градина. През април кметът Иван Портних разпореди общинските полицаи да започнат да пишат и фишове, за които не е нужно нарушителят да е в автомобила си. Получили са ги 7622 нарушители, 3692-ма от които са били паркирали по алеите и тревните площи в Морската. 3091 коли пък са били вдигнати с паяк за същия период, съобщи зам.-кметът Тодор Иванов. От 1 август 2013-а до 6 октомври тази година наказаните с акт или фиш водачи са 12 151. Над 10 хиляди са станали жертва на “паяка”.

Нови драстично по-високи глоби за

паркиране по тротоари и в градинки

влязоха в сила във Варна тази година след промяна в Наредбата за обществен ред, поискана от кмета Иван Портних. Така водачите, оставили колите си върху пешеходна пътека, градинка, алея или детска площадка, ще трябва да платят от 200 до 800 лв. глоба. Досега предвидената за това санкция беше от 50 до 500 лв. Солени наказания вече плащат и тези, които паркират по тротоарите. За тях предвидените глоби са от 50 до 200 лв.

По-строги санкции бяха въведени и за други нарушения. 500 лева е вече наказанието за всеки, дръзнал да лепи обяви по стълбове, фасади и дървета във Варна.

“След приемането на завишените глоби идва ред на налагането им на всеки нарушител без изключение”, категоричен е Портних. За целта е увеличен щатът на общинска полиция. На 15 октомври приключи срокът за избор на нови 23-ма униформени служители. Те ще следят за реда в града, след като преминат 5-месечен курс на обучение в МВР, обясни Тодор Иванов. Досега общинска полиция разполагаше с 48 служители за 24-часови дежурства в цяла Варна.

Друга мярка, която ще бъде въведена, е

създаването на общински инспекторат,

който ще бъде на пряко подчинение на кмета и ще осигурява изпълнението на неговите контролни функции.

Инспекторатът ще контролира дали всички юридически и физически лица на територията на Варна спазват правилата, гласувани от общинския съвет, законите и подзаконовите нормативни актове. В същото време новото звено в общинската администрация ще съдейства за предотвратяване на нарушения или преодоляване на последиците от нарушения на нормативно установения ред. Служителите на инспектората ще осъществяват текущ, превантивен и последващ контрол, ще дават писмени предписания, ще следят за изпълнението им и ще осъществяват административно-наказателна дейност по предвидения законов ред.

Чрез оперативни мобилни групи звеното за контрол ще следи за паркирането, за опазване на околната среда, за състоянието на общинската инфраструктура, за търговската и рекламната дейност, за замърсяване от строителство, дали се спазва графикът за сметосъбиране, снегопочистване, миене и метене на улиците и площадите. Негова грижа ще са всички сигнали за нарушени пътни и тротоарни настилки, за дупки, неравности, разместени шахти или такива с липсващи решетки. Инспекторите ще наблюдават състоянието на подлезите, уличното осветление, пътните знаци, светофарите, пешеходните пътеки, маркировката.

Гражданите ще могат да подават

сигнали и на районни инспектори, както и да търсят съдействие за връзка с доставчиците на вода, ток и газ при аварии.

“Слагаме точка на чувството за безнаказаност и убеждението, че може “да се мине между капките”. Всеки, който си мисли, че може да нарушава реда в града и да остане ненаказан, ще бъде неприятно изненадан”, категоричен е Иван Портних.

Само в Морската за 9 месеца над 3600 водачи са с актове

От 1 август до 31 декември 2013 г. в Морската градина за неправилно паркиране са глобени 60 водачи.

През 2014-а общинска полиция е издала 98 акта за същото нарушение и 302 от 1 януари до 6 октомври 2015-а.

През април 2015-а кметът Иван Портних издаде заповед, според която общинските полицаи вече могат да пишат и фишове за неправилно паркиране, за които не се иска водачът да е на мястото на нарушението. Така към броя на наказаните с актове за първите 9 месеца на годината са добавени и 3692 с фишове.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.