2500 евро/кв. в най-желания жилищен район на София В центъра има сделки за 2000 евро/кв.м.

Жълт код за сняг и поледици в осем области на страната утре

Владо Николов се завръща във „Фермата“

Жалко! Националният стадион остана празен за мача на годината

Магнитски може да е бил отровен

Четиримата пострадали при дерайлирането на влака са без опасност за живота

Алергии мъчат 40% от българите Случаите на белодробна недостатъчност зачестяват

Трети сме в ЕС по пренаселени квартири Това е основа за сериозно развитие на пазара през следващите години, смятат брокери

Двама полицаи пострадаха при катастрофа с патрулка в столицата

Армията иска оферти за нови кораби Седем държави се включват в търга

Памела Андерсън се обиди на премиер

Университетската болница в Стара Загора остана без парно

Този протест отдавна не е на майките Той е на една болна жена, която продаде душата си, бог знае на кого, написа една от лидерките на протеста

Шофьор разби с юмрук прозореца на кола след спор за предимство

Могат ли да ме уволнят дисциплинарно от разстояние?

Градският живот води до ръст на неврозите

Ежегоден ръст на пациентите с невротични разстройства отчитат лекарите от психиатричните клиники в Университетската многопрофилна болница за активно лечение “Св. Марина”. Страдащите са предимно градски жители, защото тези болести са провокирани от ежедневния стрес, обясни проф. Риналдо Шишков, член на УС на болницата и ръководител на катедра “Психиатрия” в Медицинския университет.

“Според статистиката всеки пети българин боледува от невротично разстройство, но реално броят на хората с такива психични увреждания е доста по-голям, защото малцина преодоляват психическата бариера и търсят помощ навреме. Страхуват се, че визита при психиатър ще им лепне етикета “луд”.

Тази нагласа трябва да се преодолее, защото една нелекувана невроза може да доведе до усложняване на състоянието, а за терапията невинаги са нужни лекарства, много важна е психотерапията”, коментира проф. Шишков.

За да са в тон с добрите практики при лечение на пациентите, близо 100 лекари и сестри от специализираните клиники в “Св. Марина” ще изкарат курсове по психотерапия и релаксиращи техники, ще се запознаят с актуалните тенденции при лечение на различни видове психоболести и с нормативите за достъп до социални помощи на пациентите, с които работят.

Обученията са част от 8-месечен проект на стойност 268 595 евро, съфинансиран от Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм.

По него до началото на май 2016 г. ще бъде направен и основен ремонт на отделението за възрастни хора, през което годишно минават 470 пациенти.

5000 са посещенията в целия психиатричен стационар средно на година, като част от болните влизат поне по два пъти в клиника за 12 месеца, уточни проф. Шишков.

Най-често едни и същи хора влизат в наркологичното отделение. Всеки месец там на терапия се подлагат по около 35 души, получили психични увреждания в резултат на злоупотреба с различни видове дрога.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.