Мачовете и спортът по телевизията днес, вторник, 25 февруари 2020

На 25 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за вторник, 25.02.2020

Задържаха четирима заподозрени за нападението над момче в столичен автобус

550 млрд. долара са вложени в бизнес имоти

Турция купува третия си сондажен кораб от Великобритания

Трус от 4,4 по Рихтер в Калабрия

Кухнята влиза в хола на българина Все по-малко софиянци търсят отделно помещение за готвене

14-дневна изолация и наблюдение за всички, пристигнали от Китай в област Сливен

Nasimo отваря прозореца към детството За първи път: Графити изложба в Националната художествена галерия

Полицията в Германия: Шофьорът във Фолкмарзен е врязал умишлено колата си в карнавалното шествие

Медицинските маски свършиха, минаваме на самоделки Заради паниката няма доставки в аптеките

Спират полети от и до Милано Туроператори връщат пари за предплатени екскурзии

Кога ни се полага работно облекло?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 25 февруари 2020

Градският живот води до ръст на неврозите

Ежегоден ръст на пациентите с невротични разстройства отчитат лекарите от психиатричните клиники в Университетската многопрофилна болница за активно лечение “Св. Марина”. Страдащите са предимно градски жители, защото тези болести са провокирани от ежедневния стрес, обясни проф. Риналдо Шишков, член на УС на болницата и ръководител на катедра “Психиатрия” в Медицинския университет.

“Според статистиката всеки пети българин боледува от невротично разстройство, но реално броят на хората с такива психични увреждания е доста по-голям, защото малцина преодоляват психическата бариера и търсят помощ навреме. Страхуват се, че визита при психиатър ще им лепне етикета “луд”.

Тази нагласа трябва да се преодолее, защото една нелекувана невроза може да доведе до усложняване на състоянието, а за терапията невинаги са нужни лекарства, много важна е психотерапията”, коментира проф. Шишков.

За да са в тон с добрите практики при лечение на пациентите, близо 100 лекари и сестри от специализираните клиники в “Св. Марина” ще изкарат курсове по психотерапия и релаксиращи техники, ще се запознаят с актуалните тенденции при лечение на различни видове психоболести и с нормативите за достъп до социални помощи на пациентите, с които работят.

Обученията са част от 8-месечен проект на стойност 268 595 евро, съфинансиран от Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм.

По него до началото на май 2016 г. ще бъде направен и основен ремонт на отделението за възрастни хора, през което годишно минават 470 пациенти.

5000 са посещенията в целия психиатричен стационар средно на година, като част от болните влизат поне по два пъти в клиника за 12 месеца, уточни проф. Шишков.

Най-често едни и същи хора влизат в наркологичното отделение. Всеки месец там на терапия се подлагат по около 35 души, получили психични увреждания в резултат на злоупотреба с различни видове дрога.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.